Най-доброто и най-лошото за американската икономика през 2015

Хората с ниско образование спечелиха най-много от ръста на заетостта

Къща в Маями. снимка: Luke Sharrett/Bloomberg Къща в Маями. снимка: Luke Sharrett/Bloomberg

Ето как американците се справиха през 2015, обобщава Bloomberg:

Безработица

Трудовият пазар тази година показа, че по-малко значи повече. Американците с най-ниско образование (без диплома за средно образование) получиха най-голямо намаление на безработицата от декември 2014, като процентът на незаетите намаля с 1.7 процентни пункта. Безработицата при двете по-горни категории - с колежанска диплома и бакалавърска или по-горна степен, отбеляза с около 0.5 пункта понижение. Завършилите гимназия, но не и колеж, имаха само 0.1 пункта увеличение на заетостта.

Трябва да предупредим, че търсещите работа с най-ниско ниво на образование все още са изправени пред най-висока безработица - 6.9% през ноември. Докато сред най-образованите тя е 2.5%. Общо за икономиката безработицата е 5%, което е най-ниско ниво от април 2008.

Заплати

Средните почасови заплати растяха бавно през 2015, покачвайки се с 2.3% през ноември спрямо година по-рано. Скок с 3.7% поставя работещите в информационния сектор на върха на стълбицата, следвани от добивната промишленост и горския сектор, което е изненада предвид спада на цените на суровините. Без да се отчита разнообразната група на "други услуги", ръстът на заплатите в образованието и здравеопазването, от 1.9%, и в промишлеността бе най-нисък.

Потребителско доверие

Разделението между половете се усеща в настроенията на американците и през 2015. Мъжете са по-големи оптимисти от жените, според Bloomberg Consumer Comfort Index, който се основава на седмични данни до 20 декември. 

Цени на жилища

Районът около Флорида доминира при ръста на цените на еднофамилните жилища през 12-те месеца през третото тримесечие, показват данни на National Association of Realtors, като факторите за това са чуждестранните купувачи, ръстът на заетостта и ограничения в предлагането. Югът и Западът са регионите с най-силен ръст.  На национално ниво има ръст на годишна база с 5.5% до средна цена на еднофамилно жилище от 229 000 долара.

Инфлация

Докато страната като цяло продължава да се радва на бавен ръст на цените, някои градове, особено на Западното крайбрежие, видяха ръст с над 1%. Жителите на Детройт са радваха на спад на разходите за живот с 0.7%.

Последни новини
Още от Анализи