Триумфът на SpaceX

Космически възможности пред космическата индустрия, коментира Bloomberg

Илон Мъск. снимка: Bloomberg Илон Мъск. снимка: Bloomberg

Мекото приземяване на Falcon 9 - първата успешна ракета за многократна употреба на Кейп Канаверал, предизвика делириум в SpaceX, космическия стартъп на Илон Мъск. Успешното навлизане в Космоса и завръщане на ракетата бе една от най-амбициозните цели на компанията. Успехът от 21 декември, след три предишни провала, означава, че космическият бизнес е на прага на пробив, се казва в редакционен коментар на Bloomberg.

Десетилетия наред отправянето към Космоса изискваше много пари и много загуби. Ракетите обикновено изгаряха след доставянето на товара си и падаха в океана (след отделяне на втората степен на ракетата носител), без да могат да бъдат използвани отново. След успешното приземяване бъдещето на космическите полети - както граждански, така и търговски - зависи от намаляването на цената на всяко презареждане и изстрелване. Една напълно пригодна за повторна употреба ракета по оценки на Мъск ще намали разходите от порядъка на 100 пъти.

Това може да отвори някои интересни бизнес възможности. С намаляването и поевтиняването на на спътниците през последните години, компаниите ги включиха в бизнеси от земеделието до застраховки и прогнози за времето.

Falcon 9 преди приземяването си изведе в орбита 11 спътника , собственост на Orbcomm, която ги използва в machine-to-machine комуникация. Ако извеждането на всичкото това оборудване в орбита стане значително по-евтино, както Мъск предвижда, това ще е революция в космическата икономика.

Но има едно голямо "ако". Остават много предизвикателства пред SpaceX, не на последно място да покаже, че нейната ракета може да понесе напрежението на изстрелванията и приземяванията и да бъде използвана отново. Малко компании биха искали да използват ракета втора употреба за да изведе в орбита скъпо оборудване, без да има доказателства, потвърждаващи това. Много хора в космическия бизнес са скептични, че това изобщо е възможно.

Но Мъск често опровергава скептиците, а SpaceX отлично използва силата на конкуренцията, за да решава объркващи проблеми. За малко повече от десетилетие, компанията принуди своите конкуренти да намалят разходите, разби монопола върху изстрелванията и подгони конкурентите сами да опитат да построят ракети за многократна употреба. Дори прехвърчат искри в съперничеството между Мъск и Джеф Безос от Amazon, чиито космически стартъп (Blue Origin) приземи много по-малка суборбитална ракета миналия месец. (Безос отбеляза постижението на противника си двусмислено в Twitter.)

Не толкова отдавна, идеята за състезаващи се милиардери, които бързат да произведат по-добри ракети за многократна употреба щеше да изглежда нелепо. С една дума, космическата дейност, преди запазена територия на на спокойните държавни подизпълнители, най-накрая започва да се възползват от предимствата на конкуренцията и на капитализма. А възможностите са космически.

Последни новини
Още от Начало