Рисковете пред китайската икономика през 2016 г.

Преструктурирането на китайската икономика няма да е лесно

Китайски юани. Снимка: SeongJoon Cho/Bloomberg Китайски юани. Снимка: SeongJoon Cho/Bloomberg

Китайските управници се опитват да понижат задлъжнялостта, натрупана в китайската икономика, докато в същото време  преориентират растежа, за да се разчита повече на потреблението и услугите, а не на инвестициите. 

Изглежда просто, но пред китайската икономика съществуват много рискове за престоящата 2016 г. Bloomberg подрежда няколко от тях:

Валутни турбуленции

Силният долар е най-големият риск за 2016 г., защото той ще се отрази на изтичането на капитали, ще добави дефлационен натиск, ще се отрази на корпоративните печалби и на икономическия растеж, кака Лари Ху, директор за китайската икономика в Macquarie Securities в Хонконг. 
Силният долар ще направи по-трудно връщането на дълговете на китайски компании, взимали заеми в долари. 

Изтичане на капитали

„Най-голямото главоболие за правителството през следващата година са засилените изтичания на капитали“, каза Паулин Лонг, генерален директор в Asia-Analytica Research в Хонконг. 
Изчисления на Bloomberg показват, че над половин трилион долара са напуснали Китай само през последните 4 месеца. 

Празни домове

Най-големият риск пред китайскта икономика е ако свръхпредлагането на имотния пазар не бъде поето от пазара и се окаже по-дълбоко и продължително, което ще доведе и до проблеми с индустриалното производство и инвестициите, каза Уан Тао, главен икономист за Китай в UBS Group в Хонконг. 

Дефолти и заеми

Икономическите проблеми през 2016 г. ще са свързани с „банките, банките и пак банките“, каза Андрю Полк, икономист от  Conference Board. „Ще видим разпространение на дефолтите, или ситуациите, в които дефолтът е близо, с които ще трябва да се справят“, каза той. 

Сенчесто банкиране

Проблемите от сектора на сенчестото банкиране са „почти сигурни“ прз следващата година, когато либерализираните депозитни лихви ще засилят конкуренцията за спестявания, каза Алиша Ереро, главен икономист за Азиатскотихоокеанския регион в Natixis SA в Хонконг. 

Дори и без негативно развитие  с който и да било от горе изброените рискове, се очаква ръстът на китайската икономика да се забави до 6,5% през следващата година, показва медианната прогноза на икономисти, анкетирани от Bloomberg. 

 

Последни новини
Още от Анализи