Предизвикателствата за Китай през 2016

Брет Макгонагъл, управляващ директор Reorient Group

Велосипедист минава край сградата на Fosun International Ltd. в Шанхай на 11 декември 2015. Photographer: Qilai Shen/Bloomberg Велосипедист минава край сградата на Fosun International Ltd. в Шанхай на 11 декември 2015. Photographer: Qilai Shen/Bloomberg

Брет Макгонагъл, управляващ директор Reorient Group за най-важните предизвикателства пред Китай през 2016. Брет Макгонагъл разговаря с Енджи Лау от студиото на Bloomberg в Хонконг.

 

Всичко се въртеше около Китай и Фед през 2015. Дали това ще се промени през 2016?

Не мисля, че ще се промени особено, но според мен уклонът е малко по-различен. Последиците от решението на Фед в Китай се отнасят повече до това какво самият Китай си позволи да направи, за да се отдалечи от Фед.

Преминаването към валутната кошница на МВФ и по-голямото влияние върху валутните курсове цели да позволи на китайската централна банка PBOC да контролира юана.

За разлика от периода, когато се опитваха да противодействат на долара и на Фед, а това се оказа трудно.

Така че това отделяне помага на китайците да се фокусират върху това, което наистина искат да направят и им позволява наистина да влияят върху паричната политика.

 

Предвиждате ли по-слаб юан в резултат на това?

Много хора мислят, че той ще бъде по-слаб, но според мен разликата няма да е голяма. Може да спадне, но няма да е с много. По-важното е засилването на новата икономика, тази дивергенция от старото към новото. Видяхме намаляване на индустриалното производство, но увеличение в потребителските разходи.

 

Видяхме по-специално секторът на услугите да се повишава. Освен ако не сте видели нещо друго, не съм сигурна, че потребителският сектор успява да компенсира.

Ние мислим, че потребителите успяват да компенсират и според нас старите данни, които всеки използва, за да моделира какво се случва в Китай се отнасят до старата икономика, не до новата.

Ако го погледнете от друга гледа точка, много китайци пътуват до места като Токио, за да харчат пари. Потребителите харчат пари, но в момента не го правят у дома, защото не искат да са под светлините на прожекторите. Но все пак харчат пари, и това е много позитивно.

Мисля, че просто отнема малко време на всички да разберат влиянието на сектора на услугите. Както видяхме с тези двойни резултати, които излязоха, мерките се променят, започваме да следим една нова икономика, гледаме на тези данни от новия свят и ги преработваме по начин, който ще покаже на всички, че там има сериозно движение.

 

Но в крайна сметка всичко се свежда до желанията на централната китайска банка, а те са за постепенен преход, увеличаване на растежа през следващата година и повишение на цените на имотите.

Цените на имотите са ключови за Китай – всички регионални правителства говорят за тях.

На Централната работна икономическа конференция от миналата седмица те много ясно показаха, че ще се справят с този проблем. Така че имотите от 2 и 3 клас ще получат подкрепа, може би ще успеят да свалят цените им в първокласните градове.

Резултатът е, че те стоят зад икономиката и имат много място за грешки.

Фед направиха нещо много странно - вдигнаха лихвите, за да могат да ги свалят, когато им трябва, а в това няма никакъв смисъл, нали?

Паричната политика на китайската централна банка все още има да извърви много дълъг път, преди да се нормализира като в останалия свят. Те ще трябва да разширят и фискалната си политика, така че механизмът на подкрепа е много ясно демонстриран на пазарите.

 

Последни новини
Още от Анализи