Полша зае твърда линия спрямо ЕС

Какво се крие зад критичното решение за конституционния съд в Полша

Качински целува ръка на Беата Шидло, която стана премиер след победата през октомври. снимка:Bartek Sadowski/Bloomberg  Качински целува ръка на Беата Шидло, която стана премиер след победата през октомври. снимка:Bartek Sadowski/Bloomberg

Политическото напрежение в ЕС, което се подклажда от бежанската криза, накара Полша да заеме по-конфронтационна позиция спрямо Брюксел.

Противопоставянето на страната на плановете на ЕС да разпредели тежестта на приемането на мигранти помогна дясната партия Право и справедливост да спечели убедителна победа през октомври. Това сложи край на осем години управление на центристката и проевропейска Гражданска платформа, която по-рано се бе съгласила да приеме няколко хиляди бежанци, пише WSJ. 

След това "Право и справедливост" започна бързо да консолидира властта си, включително над държавните компании и висшия съд на страната, включително замяна на някои съдии, което предизвика протести от опозицията и критики от ЕС. Миналата седмица ЕК изпрати писмо до Варшава, с което настоява промените в съда да бъдат спрени, докато не се прецени дали не нарушават върховенството на закона.

Министърът на правосъдието Збигнев Жобро отхвърли този призив в Сената, точно преди последният да одобри проекта за промени след нощно заседание в четвъртък.
"Не мисля, че един въшнен орган може да ни наложи нещо, тъй като това противоречи на нашето чувство на национална гордост", обясни той. Законът сега чака да бъде подписан от президента. (Анджей Дуда от Право и справедливост победи Бронислав Коморовски от Гражданска платформа на изборите през май за поста, който е по-скоро представителен - б.р.)

Тази линия изразява остър завой от проевропейската политика на предишното правителство и може да усложни усилията на блока за се спрямо не само с притока на мигранти, но и с други трудни въпроси, като отношенията с Русия и фискалната дисциплина.
През последните години Полша стана регионален лидер в ЕС. Предишният лидер на Гражданска платформа Доналд Туск бе избран миналата година за най-високия пост в Брюксел. Като премиер той работеше в тясно сътрудничество с германския канцлер Ангела Меркел, особено в отговора си на германската дългова криза.
Но решението на Меркел от септември да приветства стотиците хиляди бежанци и да притисне останалите страни в ЕС да споделят тежестта на настаняването им изнерви гласоподавателите в Полша и останалите източни страни в ЕС. Мнозина се страхуват, че са се отървали от руското влияние, за да отстъпят суверенитет на Берлин и Брюксел.

70 години след края на Втората световна война, негодуванието на поляците от Германия остава висока, макар че мнозина признават, че тяхното растящо благосъстояние е свързано с мощния им западен съсед.

"Не се нуждаем от помощ по отношение на демокрацията от Германия", казва лидерът на Право и справедливост Ярослав Качински в телевизионно интервю.

Полша сега рискува да бъде изолирана в процеса на вземане на решения в ЕС заедно със страни като Унгария, която също критикува посоката на ЕС при германското лидерство, както и Словакия, която оспорва по правен път плана на ЕС за разпределение на бежанците.

Търканията в ЕК може да се разпрострят и до НАТО, където Полша, която е домакин на срещата през 2016, бе един от най-доверените съюзници на Вашингтон.
Представителите на организацията бяха изненадани, когато полското правителство взе среднощно решени да замени шефа на военното контраразузнаване със свой човек. Външният министър Витолд Вашчиковски каза, че този ход е бил необходимо, тъй като хората, работещи в звеното, са загубили достъпа си до класифицирана информация.

Политическите промени очертават продължаващата несигурност в бившите съветски сателити повече от десетилетие след като те се присъединиха към ЕС, въпреки получаването на милиарди евро помощи от блока, коментира изданието.
"Унгария, а сега и Полша разглеждат ЕС като ограничение за националния суверенитет", казва Петер Креко, политически анализатор в независимия унгарски изследователски институт Political Capital.

Виктор Орбан, чиято популистка партия Fidesz взе властта през 2010, гневно се противопоставя на позицията на Меркел за бежанците. Той има подкрепа у дома, но е критикуван навън, за това, че преобърна десетилетия на растяща европейска интеграция чрез издигането на стена по южната граница на Унгария.

Но конгреса на Fidesz  на 13 декември делегатите одобриха декларация, че политиката на ЕС за мигрантите рискува "изкореняване на християнските основи на европейската цивилизация".

Европейският парламент призова ЕК през този месец да осъществи мониторинг над Унгария за застрашаване на демокрацията и да оцени дали нейното ръководство не подкопава върховенството на закона и фундаменталните права. Ако ЕС не успее да отговори, ще бъдат предизвикани подобни развитие в други страни, заяви парламентът.

Някои поляци сметнаха, че това се отнася до Полша. Роберт Виницки, лидер на крайнодясното Национално движение, призова Качински да е по-агресивен спрямо Брюксел. "Полша трябва да подкрепи всички усилия, които водят до дезинтеграция на сегашния федерален модел на ЕС", казва 30-годишният политик.

Най-спорният ход на Право и справедливост бе да замени някои някои съдии в конституционния съд, който бе доминиран от назначения на Гражданска платформа, и да промени правилата, така че малцинството да може да блокира решения. Качински заяви, че промяната ще попречи на конкурентите му да блокират дневния ред на неговата партия, която - казва той, се подкрепя от гласоподавателите. Право и справедливост е първата партия, която печели пълно мнозинство в долната камара на парламента след падането на комунизма.

Но Ришард Петру, лидер на Полската модерна партия, пазарно-ориентирана нова партия, заяви, че промените са приети без дебати. "Всичко се приема много бързо от парламента с риск от огромни грешки", казва той.
Управляващата партия нарича подобни критики фантомна болка от загубата на власт.

Последни новини
Още от Новини