Накъде ще тръгне BoJ през 2016 г.

Коментар на Брендан Браун, директор по икономическите изследвания в Mitsubishi UFJ Securities

Харухико Курода, гуверньор на BoJ. Снимка: Kiyoshi Ota/Bloomberg Харухико Курода, гуверньор на BoJ. Снимка: Kiyoshi Ota/Bloomberg

Какви действия може да предприеме Японската централна банка през 2016 г. и научи ли ЕЦБ уроците от Япония. По тези теми говори Брендан Браун, директор по икономическите изследвания в Mitsubishi UFJ Securities. Ето какво каза той пред Bloomberg:

Ще обърна внимание на факта, че BoJ прави повече от която и да е друга централна банка включително от ЕЦБ. Паричната база на Япония се увеличава с около 7% от БВП на страната годишно. Говорим за невероятно количество неконвенционални мерки за разхлабване на паричната политика.

Това, че в Япония няма инфлация и страната не успява да постигне ръст в инвестициите и заплатите в период на изключително разхлабена парична политика, ни връща на проблема с политиките на количествени улеснения. Те добавят толкова много несигурност, несигурност по отношение на валутните курсове.

Необходими са структурни реформи. Има опасност в Япония да станем свидетели на увеличаващо се влияние на правителството на Абе върху паричната политика. BoJ обяви, че ще изкупува борсово търгувани фондове на компании, които увеличават инвестициите си. Централните банки не трябва да възнаграждават компании за нещо, което пазарите не са ги накарали да направят и може за това има добра причина.

Мисля, че до голяма степен нови парични стимули не оказват влияние на реалната икономика. Абеномиката стигна до края по отношение на трите пера. Най-важното перо от всички са структурните реформи, но не видяхме много от тях.

Много е трудно да се каже какви уроци бяха научени в Европа, където пътят на Германия и останалите страни се разминаваше сериозно. Драги очевидно е решен да продължи.

Мога да споря по отношение на това, което се счита за основна причина за проблемите в Япония, а именно дефлацията. Дефлацията не е проблемът. Ценовото равнище днес е същото, както и преди 20 години, така че всъщност налице е била ценова стабилност. През последните 20 години японската икономика се е представяла по-зле спрямо останалите държави от Организацията за икономическо сътрудничество и развитие само през периода 1993 – 1997. Съществува мит по отношение на Япония. Драги говори за него, както правеше и Бернанке и Йелън, но в крайна сметка това си остава мит.

Трябва да видим какво стои зад прогнозата на JPMorgan, че йената може да поскъпне до ниво от под 100 йени за долар през 2016 г..  Дали йената ще поскъпне до 100 йени за долар, или ще поевтинее до 140 йени за долар, зависи от това какво ще се случи на световните пазари на акции и на активи. Ако на пазарите в САЩ и на други световни пазари има сериозно възстановяване, йената може да поевтинее до ниво от 140 йени за долар, защото от Япония ще изтекат капитали. Ако обаче активите поевтинеят, акциите в САЩ тръгнат надолу и проблемите на пазарите на високорискови облигации продължат, йената може да поскъпне до 100 йени за долар. В такава среда обаче очаквам BoJ да увеличи стимулите, което означава, че всяко поскъпване на йената ще е краткосрочно.

 

Последни новини
Още от Анализи