Кризата с Takata се задълбочава

Зеб Екърт, Bloomberg

Ян Шаковски, демократ от Илинойс показва ербег на Takata пред комисията по търговия във Вашингтон, 2 юни 2015. Photographer: Andrew Harrer/Bloomberg Ян Шаковски, демократ от Илинойс показва ербег на Takata пред комисията по търговия във Вашингтон, 2 юни 2015. Photographer: Andrew Harrer/Bloomberg

Зеб Екърт, Bloomberg коментира кризата с ербег производителя Takata след новия новия смъртен случай.

"Това разследване достига до 2009 г., когато Honda по време на една среща в Лос Анджелис, според съдебните документи, които сега бяха разкрити и предоставени на Bloomberg News, директори на Honda се подиграли на директорите на Takata, които били притеснени, че този скандал с въздушните възглавници се разширява.

Всъщност, по техните думи, те постоянно се тревожели, защото Takata не изглежда да правят нещо по въпроса.

Те огласяват притесненията си през юли 2009 г.

Това е четири месеца преди разследването на властите през ноември 2009 г. от Националната администрация за безопасност по пътното движение.

Разбира се, това води до най-голямото връщане на автомобили поради проблеми с безопасността в САЩ, а днес новината се допълва от факта за един загинал по време на движение, загинал непълнолетен, косвено се приписва от властите на този проблем с експлозия на въздушната възглавница.

А основният проблем на тези възглавници е, че те експлодират при  удари на ниска скорост, като изхвърлят осколки и парчета към шофьора, но също и към тези на местата за пътниците.

И така, при злополуки, при които е могло да се оцелее, хора са загивали. Това е основното притеснение тук.

 

По време на тази среща в Лос Анджелис, Honda e имала и други причини освен безопасността, да критикува Takata, нали така?

Точно така. Безопасността определено е един от приоритетите на Honda.       
Тя прави проучвания в тази посока от доста време, а ако погледнете и разменените реплики, това са протоколи от заседания – така ние разбрахме за тези срещи – директорите на Honda са били наистина стъписани от липсата на отговор от Takata.

Обаче те имат финансово участие във всичко това, защото Hondaпритежава дял от 1,2% в Takata, така че тя е искала да прикрие собствената си отговорност, ако щете.

А тъй като срещу Takata са подадени множество искове сега, Honda се явява ответник в много от тези случаи.

Други автопроизводители също са били съдени.

Накратко, що се отнася до това, което заявяват от компанията, говорител от Takata отказа да коментира конкретно тези документи, които бяха предоставени на Bloomberg от един съдия по дело във Флорида, където една жена твърди, че е останала парализирана в резултат на експлозия на въздушна възглавница на Takata.

Това е само един от случаите, които се гледат в момента в американските съдилища.

 

Последни новини
Още от Анализи