Автоиндустрия 2016: година на възстановяване

Вивек Ваидя, вицепрезидент на Frost&Sullivan

Автомобили на кея в Бристол. Photographer: Chris Ratcliffe/Bloomberg Автомобили на кея в Бристол. Photographer: Chris Ratcliffe/Bloomberg

Вицепрезидентът на Frost&Sullivan Вивек Ваидя с прогноза каква ще бъде 2016 за автомобилната индустрия. Ваидя разговаря с Ивон Ман от Bloomberg.

 

Мисля, че скандали и изтегляния е най-добрият начин да опишем 2015, какво да очакваме от 2016, да се надяваме, че ще видим възстановяване?

Да, мисля, че 2016 ще бъде годината на възстановяването. Разбира се, може да видим и изненади, но очакваме подобрение по всякакви проблеми, които се появиха. Очакваме Volkswagen да се възстановят и да отбележат растеж с около 3%, очакваме също така и да възвърнат позицията си като номер 1.

Очакваме и разрешение на проблема с въздушните възглавници на Takata също да бъде разрешен, така че сме оптимистично настроени за 2016 и очакваме растеж на пазара.

 

Настроен сте много оптимистично за Volkswagen - какво ви кара да мислите, че те ще си върнат челната позиция?

Мисля, че те трябва да се справят с някои проблеми на вътрешния пазар, но в исторически план сме разбрали, че при криза там нещата се оправят по-бързо и той е по-прощаващ. На други пазари като Китай, проблемът е доста по-сериозен, защото емисиите са много повече, от колкото Фолксваген твърдяха. В крайна сметка, с прилагане на правилните мерки, те би трябвало да се справят с проблема.

 

Искам да поговорим за някои от важните тенденции за догодина, и по специално при електрическите автомобили. Виждаме огромен тласък към тях, особено в Китай, но изглежда шофьорите все още не са склонни да им се доверят, заради притеснения от обхвата им, ще има ли най-после някакво развитие?

Мисля, че не трябва да гледаме на електрическите превозни средства само като коли. Скоро ще видим различни видове като автобуси, мотори и други. Така че говорим за цяла гама от електрически превозни средства и те още дълго време ще бъдат сред нас. Разбира се, не очакваме сериозно да застрашат автомобилите, които използват изкопаеми горива, но ще запълнят някои ниши на пазара и ще допринесат за развитието му.

 

Очаквате ли през следващата година цените на електрическите автомобили да се изравнят с тези с конвенционални двигатели, или това ще отнеме време?

Мисля, че ще отнеме време. Електромобилите все още се нуждаят от много правителствена подкрепа и други облекчения, защото цените на батериите все още са едни от най-високите. Те не са паднали до нивата на бензиновите автомобили. Това е ниша, която първо ще бъде подкрепяна от правителствата и обществения транспорт и след това ще бъде използвана от потребителите. Така че по отношение на цената, не очакваме разликата да изчезне през следващите 2-3 години.

 

По-рано споменахте Toyota кои азиатски производители смятате, че ще се справят най-добре и ще изпреварят ли западните производители?

Азиатските производители ще бъдат едни от най-добре представящите се.

Говори се за новите технологии, които те развиват като горивните клетки. Toyota вече пусна на пазара своя модел Mirai, който се продава много добре в Япония.

Прогнозите за тези технологии изглеждат много добре, очакват се и много подобрения при умните и безпилотните автомобили, които също се разработват от японските производители.  Докато щатската икономика се справя добре и лихвите по йената са ниски, се очаква всички японски компании да се справят изключително добре.

Така че като група, през 2016 очакваме японските автомобилни производители да се справят много добре.

Вижте снимки от автосалона в Токио 2015.

Последни новини
Още от Анализи