Защо телекомите ще бъдат интересни през 2016

Джон Бътлър, Bloomberg Intelligence

Samsung Galaxy Gear S в магазин на T-Mobile.  Photographer: Akos Stiller/Bloomberg Samsung Galaxy Gear S в магазин на T-Mobile. Photographer: Akos Stiller/Bloomberg

Анализ на тенденциите в телекомуникационния сектор в САЩ - търгове, сливания и придобивания, консолидация, дялове, стратегии - коментар на Джон Бътлър, Bloomberg Intelligence за радио Bloomberg на 23 декември 2015.

 

Годината беше много натоварена почти във всеки сектор. При вас обаче става много неща. Какво да очакваме през 2016? Кои ще са основните трендове, които да следим?

2016 ще бъде много интересна, защото за пръв път ще видим разнообразие в стратегиите при компаниите-преносители. Ако върнем часовника преди 2-3г безжичните връзка растяха мно го силно.

Сега виждаме забавяне на органичния ръст.

Повече от 100% от населението в САЩ има някаква безжична връзка - било таблет или смартфон. Сега това безжично проникване е 100%.

Затова AT&T и Verizon се насочват към нови услуги. Например Verizon Go90 e много добре позната видеостримийнг услуга. Нова е, но стартира много добре.

AT&T диверсифицира извън САЩ - в Мексико, където купиха DirectTV. Поемат по друг път.

Sprint и T-Mobile намаляват цените.

 

Точно това щях да питам - какво ще стане с цените? Ще има ли ценови войни през 2016? Какво ще  стане с печалбите на тези компании?

Смятам, че в бъдеще цените ще се окажат под натиск. Виждаме го на всеки зрял пазар и телекомуникациите не се отличават в това отношение.

Нискоразходните доставчици - T-Mobile и Sprint са в сърцето на тази война. Те се бият ожесточено. Виждаме промоции за футболни мачове, спортни събития и подобни - все T-Mobile и Sprint правят намаленията.

 

Като позициониране - казахте, че ще започнат различни стратегии за различни потоци за доходи. Защото пазарният ръст ще спре в даден момент. Имаме ли някаква представа коя стратегия е най-смислена през 2016? Стремеж към по-добри печалби, по-добър ръст?

Съдържанието.

Това е бъдещето за тези компании. Първо ще трябва да е дистрибуцията и затова се връщам към новото приложение на Verizon - Go90.

През уикенда гледах Jets и проверих как се вижда през Go90, какво е качеството на уебкаста. Оказа се, че можеш да гледаш мача на смартфона си, чрез стрийминга на приложението. Беше добро. Чак не повярвах. Казах си, че това е бъдещето.

Всеки държи по един ТВ екран в ръцете си. И много естествено телекомите ще се насочат натам.

 

Допълнение към кабелната индустрия ли?

Така е. Затова например AT&T са един от най-големите доставчици на Pay TV в САЩ чрез DirectTV. Започнаха да използват договорите си за съдържание. Сигурно ще искат да разширят правата за смартфони. За да дистрибутират съдържание и за тях.

 

Ще има консолидация? Беше наситена година със сливания и придобивания. Ще бъде рекордна година по подобни сделки. Какво ще стане в това пространство? Има ли възможности компаниите да се обединяват и има ли смисъл от гледна точка на стратегията им?

Напълно. Телекомуникациите са мащабен бизнес. Колкото сте по-голям, толкова сте по-добър. Виждаме го по финансите на AT&T и Verizon.

Sprint - по-малко, но T-Mobile, който през годините успя в сянката на двата големи оператори се справи по-добре с агресивна ценова политика - взеха доста лесни дялове от големите.

Sprint още не е изпаднал от играта. И гледам тези малки доставчици и си мисля, че просто плачат за още консолидация. Но регулаторите засега стоят настрана и гледат какво ще стане.

 

Какво стана в спектъра? Говорим за него, имаше търгове в последната година, какво виждаме там?

Без съмнение спектърът е най-ценният актив на телекомите. Един от източниците са държавните търгове. Според мен предстоят последните големи търгове на честоти - през март догодина.

Ще имаме добри възможности да преоценим този актив, за да видим колко струва наистина.

 

Последни новини
Още от Анализи