Свършиха ли годините на лесните пари

Луис Кърнохън, Aberdeen Asset Management и Саймън Кенеди, Bloomberg

Токио, Япония. 10 декември 2015. Photographer: Tomohiro Ohsumi/Bloomberg Токио, Япония. 10 декември 2015. Photographer: Tomohiro Ohsumi/Bloomberg

Кои ще бъдат тенденциите, които ще доминират пазарите и централните банки през 2016 според Луис Кърнохън, Aberdeen Asset Management и Саймън Кенеди, Bloomberg.

 

Кои са тенденциите, които оформят 2016 и какво можем да очакваме да доминира догодина?

Саймън Кенеди, Bloomberg:  Вероятно голямата тема е тази от началото, когато хората смятаха, че ще имаме голяма промяна в поведението на централната банка отвъд океана, а това стана едва в последните няколко дни.

Вероятно това ще бъде и темата догодина - след това повишение на лихвите от Фед. Определено първото повишение мина добре за тях. Това вероятно ще ги предизвика да го направят отново, сигурно през март.

В същото време ЕЦБ и BoJ ще запазят облекченията.

 

Тази тема ли очаквате да се задържи през 2015, но се отложи за 2016?

Луис Кърнохън, Aberdeen Asset Management: Не, мисля, че вероятно ще има повече предпазливост. Не съм изненадана особено, че темата продължава през 2016. Това ще бъде тема, която ще продължи и след това.

 

Виждате ли промяна в политиките, както преди няколко месеца? Може би ЕЦБ не правеше достатъчно облекчения, а Фед говореше доста меко. Може ли тази промяна да е повод за търговия?

Луис Кърнохън, Aberdeen Asset Management: Според мен трябва да го имаме предвид.

Трябва осъзнаем, че тези два региона имат съвсем различна динамика и трябва да управляват собствените си икономики. Това ще правят.

 

Саймън, вие пишете, че въпреки повишението на лихвите от Фед, годината или годините на лесните пари не са свършили. Беше интересно да прочета в един от материалите ви как JP Morgan следи средното ниво на лихвата на 8 развити пазари и казват, че то няма да се повиши дори с 1% до края на 2016.

Саймън Кенеди, Bloomberg:

Не и ако добавите балансите - BOfA следи четирите големи централни банки и техните баланси и забелязва как растат до 13 тлрн. до края на 2017 от 11 трлн. долара днес.

Затова ако погледнем графиката на Фед, тя леко се повиши от нулата. При лихвата на ЕЦБ и BoJ - те са без промяна. Имаме запазване на ниските лихви и през следващата година.

 

Влизаме в 2016 с пазарите и Фед на различни позиции като очаквания за бързината на броя на централните банки, които ще вдигнат лихвите. Дори и след като видяхме края на нулевата лихва, май пазарът не очаква Фед да успее да създаде достатъчно инфлация, колкото мисли, че може. Това ли ги разделя?

Точно така. Фед очаква според мен четири увеличавания догодина. Пазарът оценява само две. Тази година Фед се върна обратно към пазара. Някои хора казват, че догодина пазарът няма да е така привлекателен за Фед и Фед ще бъде този, който ще поставя условията. В този случай ще имаме доста волатилност, когато пазарът започне да се настройва към този анализ.

 

Интересно е отношението между Фед и пазара тази година, нали? Защото имахме период, когато имаше очаквания Фед да вдигне лихвата, а после разбраха, че Фед не го очаква. Това предизвика много въпроси всъщност кой ръководи? Кой определя посоката на политиката?

Саймън Кенеди, Bloomberg: Точно така. Има загриженост за ръководството. Централните банки могат да създадат смущения за пазарите в новата година. Фед продължава да вдига, това ще направят ЕЦБ и BoJ - имаме различия. Съществува и въпросът за това колко силни са QE, за неконвенционалните политики, негативните лихви, колко са силни.

Така че пазарите могат да се изстрелят нагоре по това време догодина, но централните банки не са толкова приятелски настроени, както бяха преди, защото не могат да направят много. При това искат да спрат, заради балона на активите.

 

2017 ще бъде ли годината, в която ще започнем да гледаме към това, което правят другите актьори в опитите си да стимулират глобалната икономика? Доста голямо бреме бе стоварено на плещите на централните банки в последните години, с тези програми за QE в различни части на света. Централните банки ни повтарят, че не могат да правят всичко, че искат реформи. Ще имаме ли година, в която някой ще ги слуша?

Вероятно. Макар че последните избори показват, че вероятно реформисткият дневен ред ще бъде не толкова голям, както биха искали централните банки. Но виждаме известно облекчение на фискалната политика след 5-годишни икономии на развиващите се пазари. Надеждата за догодина от страна на централните банкери е, че ще има по-ниски данъци и заедно бюджетите на тези икономики ще бъдат малко по-отворени към разходи и това ще помогне централните банки да затегнат режима след това.

 

Последни новини
Още от Анализи