Прогнозата на Bloomberg Intelligence: автоиндустрия и енергетика

Стийв Ман, Лу Уан, Джоузеф Джакобели

Автомобили Clio и Megane на пристанището в Бристъл. Photographer: Chris Ratcliffe/Bloomberg Автомобили Clio и Megane на пристанището в Бристъл. Photographer: Chris Ratcliffe/Bloomberg

Прогнозата за 2016 Стийв Ман, Лу Уан, Джоузеф Джакобели, Bloomberg Intelligence

 

Стийв Ман, старши автомобилен анализатор:

2015 г. беше изпълнена със скандали и връщания на автомобили. Най-скорошният е дизеловият скандал с Фолксваген и това ще е предпоставка за интересна 2016 г. Стандартите за емисиите ще се затягат до 2020 г. И авто-производителите ще се стараят да отговорят на тези стандарти. Като имаме предвид дизеловия скандал с Фолксваген, електрическите и хибридните автомобили ще растат много бързо през последните няколко години и това е нещо, което ще държим под око през 2016 г. Кои са печелившите, кои са губещите и как ще се развива пазара.

 

Лу Уан, анализатор на енергетиката

Ако цените на петрола останат ниски за по-дълго, то 2016 г. ще бъде година на консолидации и орязване на разходите. Евтиният петрол вече подкопава печалбите и доведе до значителна загуба на активи. Това ще принуди индустрията да намали капиталовите инвестиции, да намалят разходите, да забавят изследванията и да се освободят от някои несъществени активи. Тези мерки ще намалят спада на маржовете. Компаниите с най-ниските разходи при тези нива са в по-добра позиция да с справят с евтиния петрол и имат възможност да търсят сливане или придобиване.

 

Джоузеф Джакобели, анализатор на потребителския пазар

Всъщност, виждаме три предизвикателства, пред които е изправена енергийната и газовата индустрия в региона. Първото предизвикателство е по-ниският икономически растеж, който очевидно ще означава по-малко продажби, независимо дали говорим за газ или електричество. Второто предизвикателство е, че в региона изкопаемите горива са почти до най-ниските си нива изобщо в сравнение с последните 10 години, което значи, че ако те се повишат по някое време, това ще се отрази на маржовете на компаниите. А третото предизвикателство, което ще се развива през следващите няколко години е пълното либерализиране на пазара на газ и електричество. Всъщност, в Япония и Китай, по-голямата конкуренция ще се отрази на доходите.

 

Последни новини
Още от Анализи