Продажбата на Noble Group е предизвикателство

Хаслинда Амин, Bloomberg

Логото на Noble Group Ltd. Photographer: Nicky Loh/Bloomberg Логото на Noble Group Ltd. Photographer: Nicky Loh/Bloomberg

Коментар от Сингапур на Хаслинда Амин за новината, че Noble Group продава остатъка от земеделското подразделение. Хаслинда Амин говори с Енджи Лау от студиото на Bloomberg в Хонконг.

 

Какво означава продажбата за Noble?

Означава много. Продажбата ще подкрепи финансите на Noble и ще даде достъп до това, което е необходимо за инвестиционна степен.

Знаем, че Noble трябва да набере поне 500 млн долара до началото на следващата година. Сега са постигнали голяма част от сумата. Останалите 54,9% от селскостопанското подразделение бе продадено на китайската Cofco за най-малко 750 млн. долара кеш. Освен това Noble може да получи 200 млн. долара според потенциала си за бъдещ ръст от компанията Noble Agri.

Това е предизвикателство за Noble. Компанията се бори с обвиненията в счетоводни нарушения. Ако си спомните Iceberg и Muddy Waters оспориха счетоводните практики на компанията, като предизвикаха разпродажби на акциите на Noble.

Самата Noble отрече да е правила нарушения и PWC, които бяха наети да направят независим одит също изчистиха обвиненията. Казаха, че Noble спазва международните стандарти. 

 

Как се представиха акциите на Noble тази година?

Тази година паднаха. Понижиха се с 60% - това бе най-зле представящата се компания в индекса Straight Times. Каквото и да правеше Noble, инвеститорите продължаваха да продават.

Сега всички 11 анализатори, които следим в Bloomberg са на позиция Купува или Изчаква, Barclays, Morgan Stanley, Jefferies, всички виждат някакъв обрат. Очаква се Noble да постигне близо 50% възвръщаемост за 12 месеца от август.

Без значение какво става сега, това ще бъде предизвикателство. Печалбата на Noble за третото тримесечие се понижи с 84%.

Ето защо продажбата на този земеделски бизнес може да подобри финансовите позиции на компанията, но може и да рискува дългосрочната експозиция на към селскостопански суровини, а знаем, че са поели към изпреварване на индустриалните суровини - вероятно защото едни печелят, а други - губят.

 

Последни новини
Още от Анализи