Brexit е най-голямата тревога за инвеститорите

Дженифър Райън и Ричард Джоунс, Bloomberg News

BoE, Ситито, Лондон. 9 декември 2015. Photographer: Chris Ratcliffe/Bloomberg BoE, Ситито, Лондон. 9 декември 2015. Photographer: Chris Ratcliffe/Bloomberg

Дженифър Райън и Ричард Джоунс, Bloomberg News за очакванията на инвеститорите от британския референдум.


Brexit – най-голямата тревога за сега според допитванията на само в Англия, но и в цяла Европа

Да, резултатите бяха голяма изненада и за нас не предполагахме, че фокусът ще е почти изцяло върху Брексит и ще бъдат изключени неща, за които се предполага че предизвикват загриженост, като Фед например. Те дори не намериха място в допитването. Нито политиката на САЩ.

 

Значи цялото телевизионно време отделено на определени гласовити кандидати, май не се отразява в допитването. Вие изненадахте ли се от това, Ричърд? Фокусирането върху Брексит?

 

Мисля ,че Брексит постепенно набира скорост сред инвеститорите и това все още не заема централно място, но  много скоро и бързо ще заеме централно място. Остава все по-малко време и е възможно да имаме такъв референдум догодина, а това е съвсем скоро.

Много интересно във великолепната статия на Дженифър е, че второто място, далеч след Брексит, струва ми се, е загрижеността за бавния световен растеж.

И това е нещо, което според мен не е ограничено само до Англия, то тормози ЕЦБ, европейските политици и може да сложи прът в колелата на позитивния тренд в търговския баланс на САЩ за следващата година.


Можем ли да свържем Брексит и това, което знаем и не знаем за развитието му във времето и разсъжденията за това кога ще има ръст на лихвите в Англия, ако въобще ще има ръст, защото това е доста дългосрочно предвиждане. Къде са в момента прогнозите за пазара? В края на следващата и началото на 2017?

Все още в началото на 2017. Мисля, че можем да очакваме повишение през ноември следващата година, но то няма да е пълно, а на 80 % от цената. Така, че това май е ...

Що се отнася до BoE, през цялата година говорим за връзката между предвижданата инфлация и прогнозите за лихвените ставки.

Прогнозата за инфлацията винаги е била лоша, макар банката винаги да твърди, че скоро ни очаква покачване. Но тази година не го видяхме и вече се обръщаме към следващата година. Нашите хора започват да насочват вниманието си към въпроса как момента на референдума за Брексит започва да влияе върху мисленето на нашите политици.

Такова нещо наблюдавахме на референдума в Шотландия, с наближаването на датата на референдума, несигурността нарастваше и така стана малко по-трудно да се предвиди как може да се придвижи пазара с ниски лихви към една по-строга политика, когато наближава това голямо гласуване, а не се знае какъв ще е резултата от него.


Но защо това е такъв доминиращ проблем? Дали защото икономистите се тревожат за самия Брексит, за това, че може да се случи или какво ще стане по време на кампанията, независимо от изхода от референдума?

Разгледайте го през погледа на един чуждестранен инвеститор.

Европа е най-големият търговски партньор на Англия и изведнъж идва референдума, който ще окаже непредвидимо влияние върху търговските условия с най-големия търговски партньор. Като оставим настрана влиянието върху лирата, върху британските облигации и без да знаем какво ще се случи със сантиментите.

При всички тези висящи въпроси, ако сте чуждестранен инвеститор ще си кажете: „Ей, чакай малко! Защо не изчакам още малко и да видя как ще се разпределят чиповете преди да предприема някакъв ход и да инвестирам в Англия.“


Означава ли това, че тази история започва да обременява лирата много преди реалната дата. Защото аз си спомням, че при гласуването в Шотландия, пазарът не се фокусираше върху гласуването за шотландската независимост, но няколко седмици преди вота, когато от пазарна гледна точка се получиха някои плашещо изглеждащи данни от допитвания. Тогава, изведнъж всички искаха да говорят само за това и сякаш лирата беше обвързана само с това. Мислите ли, че и тук случаят е такъв или тази история е много по-заплетена?

Мисля, че всеки път, когато рискът расте и несигурността е навсякъде, това се превръща в голям проблем за инвеститорите. А и, струва ми се вече има някакви предварителни допитвания и резултатите от тях са доста близки. И когато рискът е висок и прогнозата е за близки резултати, мисля, че това ще доведе и  несигурност на пазарите.


 

Последни новини
Още от Анализи