Walt Disney е агресивно настроен към Китай

Боб Айгър, председател и главен изпълнителен директор на Walt Disney

Мини маус в Disneyland Resort, Хонконг, 7 август 2015.  Photographer: Justin Chin/Bloomberg Мини маус в Disneyland Resort, Хонконг, 7 август 2015. Photographer: Justin Chin/Bloomberg

Боб Айгър, председател и главен изпълнителен директор на Walt Disney представя плановете на компанията за Китай за 2016 в интервю за Bloomberg.

 

Работите по този проект от 1999 г. Развивате дейност в Китай от 1994 г. Не сме виждали нищо отворено още, не знаем кога ще е денят, но разкажете ни за здравето на икономиката там. Толкова много си говорим за данните, които получаваме оттам, но с колкото повече хора разговаряме, които действително са на място – те са агресивни. Те наблюдават тази трансформация към икономика, основана на потреблението. Съгласен ли сте?

Наистина. Настроени сме много агресивно към Китай. Ние действително смятаме, че китайският потребител все още харчи, както и че той представлява страхотен пазар за компанията ни. Затова строим Дисниленд в Шанхай.

По план той трябва да отвори по някое време през пролетта. Ще обявим деня на откриването някъде след януари, като вярваме, че това ще донесе продукт, който не само е с много високо качество, но и е много уникален за този пазар, както и че ще има търсене сред китайските потребители.

 

Но няма ли някакво забавяне? Въпреки, че има силно търсене и сте толкова амбицирани, не намалихте ли оптимизма си по някакъв начин през последните 6 месеца?

Не, не сме. Бизнес профилът ни там към момента включва основно потребителски продукти и игрални филми. И нито един от тези бизнеси не показа никакви признаци на забавяне въпреки всички новини за забавянето на китайската икономика. Все пак си имаме работа с огромно население, има известен растеж в разпологаемия доход, урбанизация.

Наприме Шанхай, ако изградим Дисниленд там – в Пудон – получаваме достъп до наистина огромна маса от населението. Това са стотици милиони хора – над 300 млн. души ще могат да пътуват до Дисниленд в Шанхай в рамките на три часа и половина. Което е интересно, а това е наистина огромна потребителска база и затова сме настроени доста агресивно.

 

Все пак трябва да има определени предизвикателства пред това да се прави бизнес в такъв мащаб в Китай? Това не е само бизнес с потребителски стоки. За да се инвестира толкова капитал – какви са специфичните предизвикателства?

Навсякъде по света, където се опитате да построите нещо толкова голямо ще има предизвикателства. В Китай се сблъскахме с поредица от предизвикателства, тъй като внасяме продукта си на един нов пазар, което значи, че това, което строим е много уникално. Конструкциите, които изградихме в тематичния парк са изключително сложни.

Това не са само сгради, а са представления и атракции.

А и няма много примери за това китайската строителна индустрия да е успяла да построи нещо толкова сложно като това, което ние изграждаме. Всъщност, това беше най-голямото предизвикателство – а именно, да направим нещата както трябва, защото всичко, което строим е толкова сложно. Но ние се чувстваме много добре от това къде се намираме в момента, за да мога да кажа – ще отворим през пролетта, а останалото ще е история.

 

Магията се слива с технологията. Безпроблемният начин на плащане, който стартирахте в Орландо и имаше успех, но също беше и голяма инвестиция. Ще видим ли това в Шанхай или Apple pay и мобилните плащания вече са направили това остаряло.

Това, което ще видим в Шанхай е парк, който от технологична гледна точка е по-напреднал от всичко, което някога сме строили. Това ще стане видно в самите атракции, но и в търговията и при сделките с клиентите.

Така че потребителят ще може да си купи билети, да използва мобилното си устройство по много по-модерни и завладяващи начини от тези в който и да е друг тематичен парк.

Петък беше голям ден, заради премиерата на „Междузвездни войни“. Но тогава се случи и още едно малко събитие, което се отрази на цената на акциите ви. По-малко от „Междузвездни войни“, но все пак анализаторите публикуваха доклад, който изрази известен скептицизъм по отношение на ESPN до голяма степен. Чудя се каква беше реакцията ви на този доклад?

Бях любопитен и подозрителен относно момента. Ако някой искаше да влезе в заглавията, то най-подходящото време беше на сутринта след премиерата на „Междузвездни войни“ в САЩ, така че новините го грабнаха. Анализаторът, който публикува този доклад е грешал за нас в много случаи.

Затова човек трябва да се запита – ако той е бъркал толкова често преди, колко валидни са коментарите му.

Между другото, той има право на мнение.

А другото, което искам да кажа е, че не знам къде е отговорността. Когато той греши, не знам пред кого отговаря той. Но нищо не се е променило и няма какво ново да съобщим след последните данни, които сме подали и последната информация за печалбите, що се отнася до ESPN. Още веднъж, той има право на своето мнение...

 

Обяснете ни нещо конкретно, което мисля, че разбрах от него, а то беше, че имате дългосрочен ангажимент със спортните права, които не се повишават – те са постоянни разходи. А от друга стана, имате променливите разходи на намаляващите абонати и сте хванати като в менгеме?

Първо, взехме решение да лицензираме тези спортни продукти, за които вие говорите, NFL, Бейзболната лига, NBA и колежанския футболен шампионат и др. с една основна причина, а тя е – да служим на феновете на ESPN добре и в общи линии да продължим конкурентното предимство, което има ESPN и да продължим да подкрепяме силата на неговата марка, както и предложението за потребителя, което каналът прави.

Така че, въобще не се колебахме за това. Нашите кабелни такси се покачват за абонатите, а както казахме – ние изгубихме част от абонатите си. Вярваме, че ще продължим да извличаме растеж от ESPN, но той просто няма да е с темпото, което сме имали преди.

 

Последни новини
Още от Анализи