Какво ще последва в Китай

Коментар на Джереми Куук, главен икономист на World First

Китайски юани. Снимка: SeongJoon Cho/Bloomberg Китайски юани. Снимка: SeongJoon Cho/Bloomberg

Главният икономист на компанията, предлагаща услуги в сферата на международните валутни преводи, коментира пред Bloomberg възможностите за нови стимули в Китай и влиянието му. Ето какво каза той:

Мисля, че ще станем свидетели на още парични и фискални стимули около Китайската нова година – в началото на февруари. Това е времето, когато по принцип властите в Китай действат и стимулите ще имат време да окажат влияние върху икономиката. Те си взеха бележка от бурността на пазара, която обхвана Китай, така че смятам, че ще има още мерки.

Мисля, че волатилността през август се дължеше на това, че преди мерките не бяха дадени необходимите насоки на пазарите. Същото се случи и когато Швейцарската централна банка премахна тавана на фиксирания валутен курс на франка спрямо еврото, след което последва сериозна волатилност. Китайската централна банка направи нещо подобно, като преди девалвацията на юана не даде много насоки на пазара. Да се надяваме, че това, което правят сега, е техният опит да дадат насоки на пазара, че ще последват още стимули, като по този начин ограничат волатилността. Волатилността в Китай обаче обикновено не продължава дълго.

Случващото се в Китай влияе и на други развиващи се пазари, разположени доста на запад, като Латинска Америка и Южна Африка, а от там и към развитите пазари. Фед прогнозира четири повишения на лихвите през следващата година. Смятам, че това е твърде много. Мисля, че ще има 2, може би три повишения. Пазарът ще понижи очакванията на Фед, а цената на петрола ще продължи да понижава очакванията за инфлацията. Затова мисля, че Фед поставя прекалено амбициозни цели с тези 4 увеличения на лихвите през следващата година. Връщайки се на развиващите се пазари, краткосрочното увеличаване на разходите  ще изиграе ролята на количествени улеснения за развиващите се пазари от Китай.

Последни новини
Още от Анализи