Топ темите за Австралия през 2016

Алън Остър, главен икономист NAB

Операта в Сидни, Австралия. Photographer: Sergio Dionisio/Bloomberg Операта в Сидни, Австралия. Photographer: Sergio Dionisio/Bloomberg

Кои ще бъдат най-важните теми за Австралия през 2016 - коментар на Алън Остър, главен икономист NAB за Шери Ан от студиото на Bloomberg в Хонконг на 21 декември 2015.

 

Доста голям оптимист  сте за американската икономика, но очакванията ви за Австралия показват, че ще имаме продължаващ натиск. Ревизирахте прогнозата си за БВП и желязната руда. Имаме възстановяване на желязната руда през нощта, но как ще продължи - ще се влоши ли, преди да се подобри?

Смятам, че няма да се подобри. Имаме дългосрочна прогноза от 39-40 долара за тон желязна руда.

Китай показва задълбочаващ се спад в потреблението на стомана. Прибавено към ръста на предлагането показва, че най-доброто, което може да се очаква е понижение в цената.

Това засяга глобалния пазар на суровини, не само желязната руда, но и медта и други. Но като цяло в Австралия имаме съчетание от изместване на интереса от минния сектор към услугите, защото те растат. Валутата се понижи, лихвите са ниски и започваме да виждаме намаления на разходите и особено в строителството на жилища в Австралия.

 

Да, а петролът продължава да е в заглавията в края на годината. Много неща се случиха в последните седмици. САЩ сложи край на забраната за износ на петрол, а Иран излиза на сцената. Вероятно догодина заплахата ще бъде по-голяма, как мислите?

В известен смисъл петролът и желязната руда са много близки. Имаме сдръхпредлагане от ОПЕК, който няма да намали добивите. Опитват да окажат натиск на шистовия газ от американския фракинг. Руснаците искат колкото може повече чуждестранна валута, а Иран и Ирак се връщат на пазара. Спадът на петрола продължава.

Цената в обозримо бъдеще ще бъде около 35-40 долара за барел. Според нас никоя от суровините скоро няма да се възстанови.

 

RBA имат ли си коледно желание за австралийския долар?

Вероятно имат. След като Фед повиши лихвите, смятаме, че австралийският долар ще стане около 0.68 за щатски долар. В началото на следващата година, когато пазарът започне да мисли дали Фед ще направи още нещо очакваме австралийският долар леко да се възстанови. Ниската валута всъщност помага на туризма, на производството. При ниски лихви секторът на услугите е добре. Очакваме централната банка на Австралия да се държи доста скучно в следващите 12 месеца.

Очакваме повишение на лихвите от RBA към края на следващата година или началото на 2017.

 

Последни новини
Още от Анализи