Глобалните пазари са там, където има възможности

Кевин Лили, фонд мениджър в Old Mutual European Equity Fund

Фондовата борса в Мадрид, Испания. Photographer: Angel Navarrete/Bloomberg Фондовата борса в Мадрид, Испания. Photographer: Angel Navarrete/Bloomberg

Кевин Лили, фонд мениджър в Old Mutual European Equity Fund коментира облигационните пазари в Европа и разликите между Еврозона и периферия в интервю за Анна Едуардс от студиото на Bloomberg в Лондон на 21 декември 2015.

 

Имаме лека реакция от облигационните пазари, доходността по 10-годишните облигации се покачи с 4-5 базисни пункта. Мислите ли, е пазарите ще приемат тази несигурност нормално или ще има известна нервност? Зависи ли от продължителността ѝ?

Да, мисля, че зависи от продължителността на тази несигурност, но мисля, че ще бъде приета нормално.

Ако това се беше случило преди 2-3 години, пазарът щеше да скочи с 50 базисни пункта, не 5. Това ни показва колко много се е променил той в Европа за този период.

Имахме ситуацията с Гърция и проблемите там, както и реакцията на ЕЦБ, която през последните няколко години подпомага европейския пазар на облигациите.

Така че реакцията на пазарите е разбираема като се има предвид скорошната история.

 

През 2015 инвестирането в облигационни пазари т.нар. „периферия" на Еврозоната, със сигурност беше много печеливша стратегия, особено в сравнение с американските облигационни пазари. Ако погледнем последните 4-5 години, европейските облигационни пазари бяха по-добре от американските. Възвръщаемостта по гръцките облигации беше прекрасна за тези със здрав стомах. Мислите ли, че тази  тенденция за по-добра възвъръщаемост на европейските пазари ще продължи?

Облигационните пазари не са точно моята специалност, но не очаквам да има голяма разлика. Що се отнася до облигациите, много е важно какво ще стане с доходността по щатските ДЦК, в момента те се покачват, заради действията на Фед, а това би покачило и доходността по европейските облигации с леко забавяне.

Това от своя страна е позитивно за европейските фондови пазари, което е моята специалност. Ние се нуждаем от това повишение. То е доказателство, че ситуацията в Европа се подобрява, че икономиките се подобряват, а фондовите пазари трябва да се подобрят  заедно с тях.

 

Това разделение между Европа и IDY от гледна точка на акциите - от известно време много хора говорят, че възстановяването на Eврозоната ще отнеме по-дълго, че тя трябва да извърви по-дълъг път от американската, така че са подходящи инвестиции в европейски акции, на това ли залагате?

Да, определено – европейската икономика, както и фондовите пазари са много по-назад, от колкото бяха през 2007. В момента, печалбата на европейските компании е 25% по-малка, от колкото беше през 2007.  Там има огромно количество пари, което трябва да бъде спечелено и точно там са добрите възможности.

 

Мислите ли, че някои от ходовете на европейските правителства могат да изиграят ролята си в това? С наближаването на изборите, може ли да видим някакви подаръци от французите, германците и други?

Да, така е – през 2017 и във Франция и в Германия ще има парламентарни избори, така че през 2016 и в двете държави ще видим данъчни облекчения, които обикновено се правят преди избори. Добавете това и към стимулите, които в момента се вливат в пазарите.

Ако си спомняте през 2015 имахме три основни области на сериозни стимули.

Действията на ЕЦБ с количествените облекчения, печалбата от ниското евро и печалбата от ниския петрол. Така че имаме тези три области ще се запазят през 2016 и освен това получавате и бонуса на данъчните облекчения преди изборите.

Като допълнение, в особено в страни като Германия, получаваме допълнителни области на стимули, където има огромна вълна от имигранти, заради войната в Близкия изток.

 

 

Това означава, че икономиката ще бъде подпомогната. Първо заради обществените разходи – на тези хора трябва да бъдат осигурени храна, вода, жилище и т.н. От друга стана, 80% от тези хора са на възраст между 16 и 64 години и могат да работят, така че те също ще подпомогнат икономиката. Според мен това е голям тласък за немската икономика.

Анна Едуардс, Bloomberg

Мислите ли, че всичките позитиви, които посочихте, компенсират евентуалните негативи, като се вземе предвид от колко помощ ще се нуждаят тези хора в началото?

Кевин Лили, фонд мениджър в Old Mutual European Equity Fund

Да, в известен смисъл това са негативи – те използват обществени финанси, но в Германия те са много големи. Те имат излишък и могат да достигнат до 3% дълг от БВП, ако искат, така че очаквам много обществени разходи.

 

Последни новини
Още от Анализи