BoE едва ли ще действа скоро

Това показва спредът между американските и британските 2-годишни ДЦК

Марк Карни, гуверньор на BoE. Снимка: Chris Ratcliffe/Bloomberg Марк Карни, гуверньор на BoE. Снимка: Chris Ratcliffe/Bloomberg

Гуверньорът на Федералния резерв Джанет Йелън вдигна лихвите в САЩ за първи път от почти 10 години на 16 декември, но Английската централна банка (BoE) още е далеч от подобен ход, пише Bloomberg. 

Поне такова е посланието, изпращано от пазарите на облигации, където през седмицата (14 – 18 декември) разликата в доходностите между британските и американските 2-годишни ДЦК се увеличи до най-високото си ниво от юли 2006 г. Данните за икономическия ръст във Великобритания, които ще излязат на 23 декември, се очаква да покажат, че той се е забавил през третото тримесечие. Форуард контрактите показват, че трейдърите не очакват увеличение на лихвите във Великобритания през цялата 2016 г.

Тази гледна точка беше потвърдена и от интервюто на гуверньор на BoE Марк Карни пред Financial Times на 15 декември. Тогава той заяви, че икономическите развития, необходими за оправдаването на първото вдигане на лихвите във Великобритания от 8 години, все още не са налице. 

Сигнали от пазара на облигации

Доходностите по 2-годишните британски държавни ценни книжа се увеличиха с 0,02% през седмицата и затвориха на ниво от 0,59% в 17:00 ч. местно време в Лондон на 18 декември. За същия период доходностите по американските ДЦК с падеж след 2 години се увеличиха с 0,08% до 0,96%. По този начин премията, която инвеститорите искат, за да инвестират в американските 2-годишни ДЦК спрямо британските се увеличи до 0,37%, а в отделни моменти дори до повече, тъй като веднага след решението на Фед доходностите на този тип финансов инструмент в САЩ скочиха до над 1%. 

Разликата в доходностите „рефлектира вероятно сериозно забавяне в действията на BoE спрямо Фед“, каза Марк Оствалд, стратег от ADM Investor Services International. „Рискът е това BoE да действа по-рано, имайки предвид, че пазарите изобщо не очакват това“, допълни той. 

Вероятност за вдигане на лихвите

Основният лихвен процент във Великобритания е на ниво то 0,5% от март 2009 г. насам а форуард контрактите, базирани на оувърнайт индекса на паунда, не взимат предвид увеличение на лихвите с 0,25% до февруари 2017 г., показват данни, компилирани от Bloomberg. 
Прогнозите на икономисти, анкетирани от Bloomberg, сочат, че през третото тримесечие икономическият ръст във Великобритания се е забавил до 0,5% спрямо 0,7% през второто тримесечие, което допълнително ще подхрани очакванията, че увеличение на лихвите във Великобритания няма да има скоро. 

 

Последни новини
Още от Анализи