Възможностите в Азия през 2016

Марк Конин, главен инвестиционен директор AIA Group

Марк Конин, главен инвестиционен директор AIA Group. Снимка: Bloomberg TV Марк Конин, главен инвестиционен директор AIA Group. Снимка: Bloomberg TV

Марк Конин, главен инвестиционен директор AIA Group с прогнозата си за възможностите в Азия през 2016. Интервю за Шери Ан от Bloomberg Хонконг на 18 декември 2015.

 

Виждаме залога в последните часове и през нощта - доларът. Какво означава? Трябва ли отново да го следим или му липсва сила? И какво означава за валутните курсове в Азия?

Ако поставим всичко в исторически контекст, простият анализ би бил, че повишението на лихвите в САЩ ще бъде последвано и в този регион. Но в Азия имаме по-скоро слаби икономики и затова както направи централната банка на Тайван вчера, възползва се и понижи лихвите, в момент, когато Фед ги вдигна.

Това вероятно ще бъде поведение, което ще се повтаря в целия регион.

Вероятно Индонезия ще последва. Това разделение ще продължи. Слабостта на валутите ще продължи. Това се прибавя към другата тема, която следим през цялата 2015 и виждаме как се пренася и през 2016 - дефлацията в страните-износителки, особено Китай и др.

 

Какво ще се случи при акциите?

Годината ще бъде трудна за акциите на развиващите се пазари. Вече виждаме почти 63 млрд. долара как излязоха от акциите на развиващите се пазари през 2015.

Волатилността е висока. Знаем, че Китай имаше добър период и след това започнаха огромните разпродажби и волатилност.

Изисква се някакъв катализатор, за да бъдат върнати международните инвеститори обратно на тези пазари. Но ще има възможности, базирани на тази волатилност.

Пазарите не са особено скъпи в региона с някои изключения.

Затова все още сме конструктивни, но не бързаме. Няма за какво да се бърза за връщане към тези пазари на този етап.

 

Но правителство изглежда мисли, че виждаме стабилизирането, което се прогнозира в Китай. Азиатският пазар ще бъде слаб..

Слаб? В момента в Китай виждаме почти шок след резкия спад в ръста на БВП.

Това не беше оценено.

Когато международните инвеститори разбраха, че в действителност в Китай има твърдо приземяване, видяхме драматично рекалибриране на пазара.

Това стана в много кратък период от време. И след това, като че ли за да направи влоши още повече ситуацията, бе направена девалвацията на валутата.

Този източник на волатилност вече почти е изчезнал от азиатските пазари. Рекалибрирането вече се случи.

Виждаме промените, както показва и Бежовата книга. Ние сме по-конструктивни за китайската икономика. Виждаме, че сме ударили дъното и има стабилизиране в ръста с възможност през 2016 за лека, умерена изненада от ръст в Китай.

Разбира се, има много проблеми, но смятаме, че ще бъдат преодолени. Със стимули и валутни облекчения стабилизацията ще дойде.

 

Какви са ви тогава опасенията за 2016? Юанът, високата доходност?

Високата доходност - виждаме 3-4 фонда, които имат проблеми. Това са идеосинкретични рискове, които се появиха и са свързани с това, което става с евтиния кредит, евтиното предлагане на пари.

Не виждаме заразяване в корпоративния пазар, но забелязваме огромен отлив от дълговете на развиващите се пазари и високодоходните пазари в САЩ, който ще продължи. Въпросът на това ликвидно несъответствие между фондовете, в които се инвестира и възможността на фондовете да наберат активи бързо, при забелязване на отлив - предстои да видим дали ще има заразяване.

Но смятаме, че е овладяно. Няма да имаме заразяване. Вероятно по-голям проблем е фактът, че балансът на Фед, въпреки че лихвите се повишиха, сигурно ще остане балансиран, но може да въведат обратни репо лихви, което би създало повече възможност за сътресения във финансовата система - глобално и в САЩ, разбира се. В този случай може да окаже натиск на корпоративния дълг или да му създаде проблеми, като се използва паралелно в САЩ през този период.

 

Последни новини
Още от Анализи