Ефективна ли е Абеномиката

Микио Кумада, глобален стратег, LGT Capital Partners

Токио. 10 декември 2015. Photographer: Tomohiro Ohsumi/Bloomberg Токио. 10 декември 2015. Photographer: Tomohiro Ohsumi/Bloomberg

Ефективна ли е Абеномиката - коментар от Хонконг на Микио Кумада, глобален стратег, LGT Capital Partners в интервю за Енджи Лау от Bloomberg.

 

Очакваме действия на централната банка и вече имаме решението на Фед. То е важното. Но следващата  банка е BoJ.

Ако ме питате дали очакваме нещо, бих казал, че не очакваме. Ние смятаме, че BoJ също леко сменя скоростите. Ще има много по-малки намерения за нови облекчения, защото просто Абеномиката работи и те нямат нужда от това.

Абеномиката работи, така смятаме. Поне засега. Вижте номиналните агрегати, всичко се движи в правилната посока.

Номиналният БВП е нагоре, масово заплатите растат, пазарът на труда е много стегнат. Не само безработицата пада, но и участието на пазара на труда - то не само расте, тук имаме скок от началото на Абеномиката. Важна причина за това е политиката на Абе.

 

Пропускате нещо: 2% цел на инфлацията за 2г.

Да, но това е заради петрола. Падащият петрол - спадът в цените на енергетиката и суровините, особено за икономика като японската, която зависи от суровините и внос - там имаме спад. Краткосрочният ефект ще бъде негативен, което виждаме по данните за инфлацията.

Иначе се прибавя към потреблението и търсенето, както и към харченето, поне потенциално. Така че не виждам тревога. По всички тези причини BoJ е много по-малко мотивирана да прави нови облекчения.

Да не забравяме, че политиката е доста отслабена и без това, особено след като Фед накрая не насочи към нормализиране на валутната политика.

 

В последната година бяхте оптимист за Япония, за разлика от много други. На базата на това, което виждате като МВП и ръст на заплатите, смятате ли, че Япония ще бъде готова да повиши данъка върху продажбите през април 2017, без това да засегне траекторията на растеж?

Определено се надявам на това. Може да проработи, ако нямаме някакви големи смущения в Азия или другаде. Както знаете, Китай остава тревога.

Едва ли ще видим. Не вярвам, но това е проблем, който трябва да следим. Япония зависи от региона и света.

Някой път японците вярват, че са островна държава, но не са. Те са част от света.

Трябва да има добра среда. Има възможности това да се случи.

 

Девалвацията на юана е критичен момент, свързан е с толкова много икономики в Азия. Ще видим валутна война?

Никога не съм вярвал в идеята за валутна война. Съществува въпросът за времето, в което взаимодействат валутните политики, но в края на краищата очакваме йената да бъде стабилна и силна. Включихме йената в инвестиционната си стратегия.

 

Накъде отива йената?

Нямаме цели. Смятаме, че ще се повиши спрямо всички други валути, освен долара. Това е добре за Китай, който се нуждае от евтина валута. Това не е валутна война, просто добър момент.

Последни новини
Още от Анализи