Трите фактора за цената на петрола

Джеймз Бивън, главен инвестиционен директор CCLA Investment Management

Сонди на Petroleos Mexicanos в Мексиканския залив. 2010. Photographer: Susana Gonzalez/Bloomberg Сонди на Petroleos Mexicanos в Мексиканския залив. 2010. Photographer: Susana Gonzalez/Bloomberg

Джеймз Бивън, главен инвестиционен директор CCLA Investment Management изброява трите фактора, отразяващи се на цената на петрола в интервю за Франсин Лакуа от студиото на Bloomberg в Лондон на 17 декември 2015.

 

Вие следите петрола, но тук става дума за инфлация и как централната банка я приема. Петролът обаче се търгува между 30 и 45 долара за барел. Или е още твърде оптимистично?

Това е очакваният интервал. Има три проблема. Първо - при предлагането ще бъде изключително трудно саудитците да намалят предлагането, докато не се оцени погрешната позиция, която може да е милион барела на ден. Това е голяма несигурност.

Вторият проблем е свързан с другите суровини, които могат да се засилят преди да видим ръст при петрола. Не вярвам, че е правилният момент.

 

Медта ли?

Говоря най-общо.

Ако бях от Rio Tinto или BHP, бих разгледал ситуацията като голяма възможност за начало на изграждане на позиции.

Третият проблем е колко пари още изгориха петролните мейджъри. Вижте капиталовите разходи на - да кажем BP. Те ги намалиха от 21 млрд. на 17 млрд. и си казаха - колко сме умни. Израняването на разходите все още остава 60 долара за барел и ние сме далеч от него.

 

Вие следите и инфлацията.. От това, което чухме от Джанет Йелън беше подобно на това, което газа гуверньорът Карни: да видим как се движи основната инфлация. Защото тя е висока. Какво мислите за нея спрямо цената на петрола?

Глобалните дефлационни натиски са много важни. В развитите икономики между една четвърт и една трета от инфлацията е съставена от глобалната търговия и услуги, които знаем, че са в дълбока дефлация.

Реалният проблем не е нивото, а темповете на промяна. Защото инфлацията се измерва на годишна база, не месечно. Затова когато петролните цени се успокоят, годишните движения ще отпаднат от уравнението и ще видим основната инфлация.

 

Последни новини
Още от Анализи