Решението на Фед е добра новина за облигационния пазар

Джейсън Брейди, Thornburg Investment Mgmt

Индонезийската фондова борса, IDX, Джакарта, 17 декември 2015.  Photographer: Dimas Ardian/Bloomberg Индонезийската фондова борса, IDX, Джакарта, 17 декември 2015. Photographer: Dimas Ardian/Bloomberg

Джейсън Брейди, Thornburg Investment Mgmt прогнозира ефекта на повишението на лихвите на Фед върху облигационния пазар и валутите в Азия в интервю за Енджи Лау от Bloomberg Хонконг на 17 декември 2015.

Облигационният пазар направи точно както Фед очакваше, нали?

Както казвате, това бе много добре комуникирано. Далеч преди съобщението имаше много движения, много волатилност тук-там, но повече или по-малко облигационният пазар го очакваше. Нямаше огромно движение при доходностите.

Какво означава това за бъдещата комуникация? Облигационният пазар ще се движи ли в крак с това, което каже комисията по отворени пазари?

Мисля, че с това има проблем. Чухме доста меко изявление, пресконференцията - също, но имаме прогнозата на Фед за очакване за повишаване на лихвата. Това говори за факта, че Фед прогнозира за четирикратно повишение на лихвата през 2016. Да го сравним с очакванията на пазара, който смята, че Фед ще вдигне лихвата два пъти.

Последният път, когато имахме такова разминаване между пазара и Фед беше през 2015 и се оказа, че пазарът е прав.

Така че ще имаме известна волатилност, докато ги изравним.

Смятате ли, че ще имаме уеднаквяване на позицията на комисията по отворени пазари и пазарите?

Определено да, защото в края на 2016 Фед ще бъде някъде, а пазарът ще го признае. Пътят е предизвикателството.

Фед казва, че пътят е по-важен и че действат дългосрочно. Но това все още е доста голямо разминаване и е важно как ще се съберат.

В Азия следим и се тревожим за много суверенни държави и техните облигационни пазари. Централните банки в региона се чудят как да планират следващите си решения. Как мислите ще се отрази днешното решение на Фед на техните политики?

Предишният ви събеседник каза, че много банки в региона и много валути в региона за в по-добра форма, защото са в състояние на свободен курс спрямо преди, когато имаше много повече натиск, особено във финансовата криза в Азия.

Но все още нашият екип в Thornburg все още следи това, което може да стане с ре- или девалвацията на юана.

Тук може да имаме малък натиск. Ако доларът продължава да се засилва, а има натиск да го направи, това би засилило китайската валута спрямо валутите на нейните търговски партньори и това може да е проблем, който всеки трябва да следи.

 

Последни новини
Още от Анализи