Какво да очакваме след като Фед вдигна лихвите

Дени Бланчфлауър, професор по икономика в Дартмът Колидж, и Кит Джъкс, глобален стратег на SocGen

Европейската централна банка. Франкфурт, Германия. 3 декември 2015. Photographer: Jasper Juinen/Bloomberg Европейската централна банка. Франкфурт, Германия. 3 декември 2015. Photographer: Jasper Juinen/Bloomberg

Дени Бланчфлауър, професор по икономика в Дартмът Колидж и Кит Джъкс, глобален стратег на SocGen за очакванията след решението на Фед да повиши лихвите. Дени Бланчфлауър и Кит Джъкс разговарят с Анна Едуардс и Манъс Крани в студиото на Bloomberg в Лондон на 17 декември 2015.

 

Джанет Йелън говори доста на 16 декември, както и в началото на месеца. Обяснява, че дори да действат днес според очакванията за инфлация в бъдеще, ще трябва да видят доказателства за това, преди да продължат да повишават лихвата. Това достатъчно ли е за вас?

Дени Бланчфлауър, професор по икономика в Дартмът Колидж: Да. Хората трябва да го поставят в контекст. Гласувах за намаляване на лихвите и за QE. Не сме имали план, нито как  да влезем, нито как да излезем. Не знаем изобщо какво да правим.

Като казват, че следят данните, ами разбира се, че трябва да ги следят.

Вдигате лихвите и после казвате, че ще гледате какво ще стане.

И пак ще го направите, за да видите какво ще стане..

Но тя каза каза - да се надяваме бизнесът цикълът да не се завърти както обикновено. Да се надяваме, че няма да бъдем ударени от нова рецесия догодина. Да се надяваме .. Това е икономика на стискане на палци.

А ние имаме нужда да видим реално подобрение. И ако не го виждаме - те казаха, че не изключват възможността да се върнат назад.

 

Но тя ясно каза, че е "мит, че растежът е потънал. Не виждам нищо в икономиката, което да ме накара да мисля за рецесия".

Кит Джъкс, глобален стратег на SocGen: Това е израз на доверието на Йелън.

Да, увереност, но е мит, че циклите умират от старост. Те умират по някое време, защото имате затегнат пазар на труда, хората получават повишения на заплатите, компаниите виждат спад на печалбите си, вдигат цените, централните банки затягат политиката, това още повече намалява печалбите: бинго! Имате цикли! Циклите започват днес.

Повишението на лихвата започва икономически цикъл.

Сега можем да гадаем колко бавно и колко бързо ще стане.

Но колкото по-дълго нямаме ръст на заплатите, толкова по-дълго ще продължи цикълът на печалбите и най-вече - колкото по-бавно доларът расте отсега нататък, толкова по-дълго ще продължи цикълът.

 

Това възстановяване продължи вече по-дълго от средното за периода след Втората световна война, което е по-малко от 5г. Смятате ли, че циклите умират от старост?

Дени Бланчфлауър, професор по икономика в Дартмът Колидж: Смятам, че този цикъл е уникален. Той бе предизвикан изцяло от нулева лихва. Джанет говори малко за силното търсене на автомобили. Това съвпада с моето мнение.

Защо според вас има такова търсене на автомобили? Защото можете да вземете кредит без пари. Гледах по телевизията - в САЩ можете да вземете кола на лизинг за 55 долара на месец. Толкова пари хората оставят в Starbucks! Няма изненада.

Като започнат да се повишават, ще видите, че това ще се отрази на търсенето на автомобили. Ще видим.

 

Има печеливши, като Европа, защото Драги няма нужда да прави повече. Има и печеливши като Австралия и Азия - като суровини и централни банки. Вие как мислите?

 

Дени Бланчфлауър, професор по икономика в Дартмът Колидж:  ЕЦБ ще празнува, защото Фед току-що й свърши работата.

Но ще се върне към силата на икономиката отвътре. Отвън има слабости, но има и вътрешен монетарен ефект. Ако бях председател на Microsoft или Disney, на GE или Caterpillar, щях да съм силно разтревожен от силния долар, който помага на други страни.

Това явно е проблем за производството.

 

Тя спомена, че силният долар ще удари износителите, но каза, че това ще бъде компенсирано от силата на вътрешната икономика. Ще продължи ли силният долар нагоре?

Кит Джъкс, глобален стратег на SocGen: Силният долар ще се задържи - в следващите няколко седмици, а в края на следващата година ще бъде още по-силен.

Смятам, че критичният момент със силния долар няма да бъде толкова дали повишението с 25 базисни пункта има някакво значение, а защото нулевата лихва или еднопроцентовата лихва през 2003 предизвика  увеличение от 7 трлн.долара на глобалните резерви, след като азиатските централни банки се опитаха да поддържат валутите си евтини.

Бумът на суровините, който сега се разпада, резервите в чужда валута намаляват. Обратната страна на този балон е шокът. Тревожа се само колко силен ще бъде спадът. Колко дълбоко ще стигне. Ще бъде подкрепен от цикъла на Фед, но става всеки път.

Дени Бланчфлауър, професор по икономика в Дартмът Колидж:  Бих казал още, че това повишение ще даде информация на всички. Ако ЕЦБ каже, че леко повишаващият се долар е добър, това ще ги насърчи да направят повече QE. Това е конкурентен QE. Конкурентни централни банки. Може да накара другите да пуснат още стимули.

 

Последни новини
Още от Анализи