Саудитска Арабия обмисля намаляване на разходите

Вивиан Нереим от Bloomberg

Риад, Саудитска Арабия. Photographer: Waseem Obaidi/Bloomberg Риад, Саудитска Арабия. Photographer: Waseem Obaidi/Bloomberg

Вивиан Нереим от Bloomberg коментира очакваното намаляване на разходите в Саудитска Арабия преди приемането на бюджета в разговор с Анна Едуардс и Манъс Крани в студиото на Bloomberg в Лондон на 16 декември 2016.

 

Какво очакваме от бюджета на Саудитска Арабия?

Едно от нещата, които очакваме, намаляване на разходите и преоценяване на начина, по който правителството използва петролните си кладенци. Последната година беше много трудна за Саудитска Арабия, защото петролът е основният ѝ източник на приходи и това наложи пълна преоценка на разходите на министерствата, като разходите за служебни коли и пътувания.

Очакваме и 10% намаление на капиталовите инвестиции и парите за проекти. През последните години те се увеличиха многократно, защото цената на петрола беше висока и правителството имаше средствата и можеше да харчи много за инфраструктурни проекти. Това вече няма да е така и инвеститорите очакват промяна в посоката на бюджета, който идва и от новото правителство на Саудитска Арабия.

Беше избран нов крал и нов икономически съвет, който се очаква да насочи политиката на страната в друга насока. Хората очакват промяна. Очакват намаляване на дефицита, който ще надвиши 20% от БВП. Следващата година се очаква този процент да спадне до 14, след като правителството съкращава разходите от всички възможни места.

 

Откъде ще бъдат спестени тези пари, защо икономистите предлагат да се намалят капиталовите инвестиции, а не текущите разходи?

Най-общо казано, просто е по-лесно за правителството да направи това. Текущите разходи представляват по-голямата част от бюджета, като 50% от тях отиват за заплати на държавни служители. Правителството все още е основният работодател за саудитците и намаляването на заплатите или работните места е политически риск, който правителството не иска да поема.

Те искат хората да са щастливи и намаляването на текущите разходи би могло да ги разстрои. Много по-лесно е да се намалят инвестициите в проекти, защото имат много проекти, от където да намалят разходите.

Като цяло, въпреки че Саудитска Арабия ще трябва да съкрати част от разходите, те имат време за това. Външният дълг на страната е много нисък в сравнение с БВП, могат да продават облигации, за да наберат капитал или да разчитат на резервите си, които са доста високи, въпреки че вече намаляха.

 

Последни новини
Още от Анализи