Ръководство за оцеляване при високи лихви

Маниши Райчодри, анализатор акции в BNP Paribas Азия

Борсата в Бомбай, Индия (BSE). 9 ноември 2015.  Photographer: Dhiraj Singh/Bloomberg Борсата в Бомбай, Индия (BSE). 9 ноември 2015. Photographer: Dhiraj Singh/Bloomberg

Маниши Райчодри, анализатор акции в BNP Paribas Азия прогнозира ефекта от повишението на лихвите на Федералния резерв в интервю за Шери Ан от студиото на Bloomberg в Хонконг на 16 декември 2015.

 

Важат ли правилата на играта тук? Виждаме, че ще имаме повишение на лихвите. Какво очаквате?

Повишението на лихвите от Фед този път ще бъде облекчение за акциите в Азия и развиващите се пазари. Очевидно ще има краткосрочен ръст на волатилността.

Проверихме данните за последните 25г. Имало е три силни цикъла на повишение на лихвите. Във всеки един такъв случай имаме скок на VIX и други индекси на волатилността.

Въпреки това след това се успокояват до по-ниски нива.

Смятам, че вероятно така ще стане и този път.

Дамоклевият меч, който е надвиснал над акциите на развиващите се пазари постепенно ще изчезне, щом лихвите се повишат.

 

Как ще действате? Какви сектори или тенденции търсите? Далеч от потребителските стоки или към акции с висока доходност, енергетика, които обикновено се представят по-добре?

Има три-четири основни теми, които са работещи за акциите глобално и на развиващите се пазари. Наричаме ги "четирите D" - дълг, дефлация, промени във валутната полика и смущения. Лихви, близки до нулата създават огромния дългов балон и с тези пари компаниите създадоха големи свръхкапацитети в индустриите на суровините и др.

Затова днес имаме дефлация.

Това се очаква да продължи още известно време. Днешната дефлация е малко по-различна от предишния епизод. Сега е предизвикана от производствените цени, не от потребителските.

Промените във валутната политика са силно коментирани - САЩ вървят в една посока, а останалата част от Г10 и Г20 - в друга. И накрая виждаме как установени традиционни бизнес модели се променят от технологични иновации и промени в потребителските предпочитания.

Трябва да изиграем тези теми.

За щастие има възможности за търговия, които се появяват от тях. Например ако цените на суровините се понижават и потребителите се възползват от това, ползите се пренасочват от производителите към потребителите.

Също така бихме искали да заложим в този дефлационен сценарий компании, които обикновено генерират свободен кеш и го раздават на миноритарни акционери под формата на дивиденти.

В дефлационна ситуация би било добре да се избягват компаниите с висок левъридж и особено тези, които имат дълг в щатски долари, дълг в чужда валута.

Това са някои от кошниците, които играем и които избягваме.

 

Последни новини
Още от Съвет