Самърс и Рубини предупреждават за прекалено ранно вдигане на лихвите в САЩ

Ако вдигането на лихвите е погрешно решение, то трудно ще бъде поправено

Лари Самърс, професор в Харвард и бивш финансов министър на САЩ. Снимка: Jason Alden/Bloomberg Лари Самърс, професор в Харвард и бивш финансов министър на САЩ. Снимка: Jason Alden/Bloomberg

Централните банкери от Федералния резерв рискуват да направят грешка, която ще е трудна за поправяне, ако вдигнат лихвите в сряда, според бившия финансов министър на САЩ Лари Самърс и икономиста Нуриел Рубини. 

„Все още има значителни въпросителни по отношение на перспективите пред растежа, перsпективите пред постигането на целта за инфлация от 2% и несигурностите на финансовите пазари“, каза Самърс в интервю за Bloomberg в Дубай на 15 декември – ден преди решението на Фед. „В свят, където грешките са неизбежни, е много по-добре да правиш грешки, които могат да бъдат поправени лесно, вместо да правиш трудни за поправяне грешки“, допълни той. 

Очаква се Федералният резерв да започне да вдига основните лихвени проценти, макар че инфлацията се движи с темп от 0,2% годишен ръст. Икономиката вероятно ще отбележи ръст от 2,5% през тази и през следващата година, което е малка промяна спрямо 2014 г., според прогнози на икономисти за Bloomberg. 

„Решението да се отложи вдигането на лихвите крие рискове, които лесно могат да бъдат овладeни като след това лихвите бъдат увеличени. Докато решение за вдигане на лихвите, ако то наистина се окаже грешно, е много по-трудно за поправяне“, каза Самърс. 

Нориел Рубини, президент на Roubini Global Economics, изложи подобни съмнения. 

„Представете си, че сте малко по-предпазлив и започвате да действате бавно, икономиката се засилва прекалено и инфлацията нараства – тогава ще сте изостанали, но все още остава възможността за малко по-бързо затягане“, каза Рубини.

Дилемата, пред която е изправен Фед, е, че „данните от пазара на труда предполагат, че е време за затягане на политиката, но няма признаци за инфлация в икономиката“, каза Рубини. 

От Том Кийн, Нафеса Сийд, Bloomberg

 

Последни новини
Още от Анализи