Прогнозите на бизнес лидери за китайската икономика през 2016 г.

Те подхождат с умерен оптимизъм

Китайският флаг. Снимка: Tomohiro Ohsumi/Bloomberg Китайският флаг. Снимка: Tomohiro Ohsumi/Bloomberg

Бизнес лидери коментираха пред Bloomberg очакванията си за развитието и състоянието на Китайската икономика през 2016 г.

“Растежът ще е малко по-бавен от последните 10-15 години, но мисля, че това всъщност е здравословно. Забавянето е управлявано и цели да постави Китай на по-устойчива траектория на растежа. Икономиката на страната ще зависи повече от потреблението, а не от инвестициите. Като цяло подхождам с умерен оптимизъм”, каза Лин Хай, съпрезидент за Азиатскотихоокеанския регион в Mastercard.

“Китай изглежда доста стабилен. Да, налице в забавяне, но то по никакъв начин не спира правителството от това да продължи с реформите, планирани от доста време насам, с 13-ят 5-годишен план. Изглежда държат нещата под контрол и не залагат на национализма, както на други места в Югоизточна Азия“, каза Жозе Мануел Барозу, бивш председател на ЕК.

„Мисля, че в краткосрочен план Китай разполага с много възможности за още парични и фискални стимули. Да, наистина те многократно понижиха лихвите, както и минималните изискуеми резерви. Основната лихва по едногодишните заеми обаче още е 4,35%, което дава възможности за още понижения и за това Китай да настигне развитите икономики по отношение на количествените улеснения и повече фискални интервенции“, каза Дамбиза Мойо, писателка и икономист за развиващите се пазари.

 

Последни новини
Още от Анализи