Какво се крие зад новия индекс на юана

Пекин опитва на среже връзката с долара преди решението на Фед

Юан. снимка: Xaume Olleros/Bloomberg Юан. снимка: Xaume Olleros/Bloomberg

Новият валутен индекс в Китай предизвика вълнения като властите търсят да се префокусират пазарното внимание от ходовете на юана спрямо долара и вместо това да сравнят представянето спрямо широк набор от валути.

В петък People’s Bank of China (PBOC ) каза, че флуктуациите на юана не трябва да бъдат измервани само по отношение на долара, допълвайки, че валутните курсове са отражение на търговията и инвестициите с множество страни. Новият показател наблюдава движенията спрямо кошница от валути на търговските партньори и бе предложен от China Foreign Exchange Trade System (CFETS, Китайската валутна търговска система), поделение на PBOC.

Какво означава това за валутния курс, който е изправен пред най-ниско затваряне от четири години.

Новият индекс

Индексът CFETS RMB ще измерва представянето на юана спрямо кошница от 13 валути с тегла основани основно на международната търговия, според PBOC. Той има ниво от края на 2014 от 100 пункта и ще се публикува редовно, но не се посочват детайли за честотата.

Доларът има най-голям дял от 26.4%, следван от еврото и йената с 21.4% и 14.7%. Той също включва валутите на Хонконг, Великобритания, Австралия, Нова Зеландия, Сингапур, Швейцария, Канада, Малайзия, Русия и Тайланд. САЩ заема 14.2% от търговията с Китай тази година до ноември, докато ЕС има 14.3% дял. Около 95% от спот сделките в континентален Китай през 2014 са с долари, според China International Capital Corp.

CFETS ще публикува две други търговско-претеглени индекси на юана, които следят движенията спрямо СПТ на МВФ и Банката за международни разплащания. Показателят на БМР съдържа 40 валути, докато СПТ – четири.

Какво следва?

Фед се очаква да увеличи лихвените проценти тази седмица за първи път от 2006, ход, който се очаква да предизвика по-нататъшни печалби спрямо кошница от развиващи се пазари. Ходът на PBOC се разглежда като част от усилията за разхлабване на тревогите за обезценяването на юана и подготовка на пазара за по-нататъшна слабост.

Времето е важно и това е опит да се среже връзката със силния долар, преди Фед да затегне политиката, коментираха стратезите Джейсън Дау и Франсез Ченг в бележка в понеделник. PBOC явно подготвя пазара за интерпретира слабия юан спрямо долара не като девалвация.

МВФ също така гласува да включи юана в СПТ на 30 ноември, изпълнявайки цела на китайската политика и давайки на премиера Ли Къцян пространство да рефокусира своята енергия върху помощта за възстановяване на растежа в една икономика, която се разширява до най-бавен темп след 1990. Слабата валута ще помогне на износа, който намаля през повечето (без два) от 11-те месеца на тази година.

Идеята за обвързване на юана с кошница от валути не е нова. През 2005 PBOC каза, че на юана ще бъде позволено да се колебае спрямо кошница валута. Но не бяха дадени подробности за композицията и фактически фиксиран курсове спрямо долара през 2008-2010

Това сигнализира по-нататъшно обезценяване спрямо долара, според наблюдатели, в т.ч. Goldman Sachs Group Inc., DBS Bank Ltd. и Daiwa Capital Markets. Изявлението на PBOC е официално потвърждение, че валутата вече не е привързана спрямо долара, според Daiwa, която има най-мечи поглед към юана с прогноза за спад с 14% до 7.50 спрямо долара в края на 2016. Goldman предвижда спад до 6.60, на фона на на текущото ниво от 6.4585 в Шанхай. Докато юанът се понижи с 3.9% спрямо долара тази година, той напредна спрямо 12 от 16 главни валути, следени от Bloomberg.

Референтният курс не означава, че юанът е фиксиран спрямо кошницата, според статия на неизвестен коментатор от CFETS на сайта на централната банка.

Безпрецедентно ли е?

CFETS казва, че нейното решение да публикува нейния собствен валутен индекс е в съответствие с международните практики и тези на Федералния резерв, ЕЦБ и Bank of England. Например, търговско-претегленият широк доларов индекс показва, че валутата е поскъпнала с 9% през първите 11 месеца на годината. Паричните власти на Сингапур управляват своята валута спрямо необявена кошница валути.

Bank of America каза, че последните изявления не са явна промяна в посока таргетиране на юана спрямо кошница валути, но са неявен опит да управляват пазарните очаквания.

По-нататъшна слабост на юана може да се разпространи към останалите азиатски валути, според Bank of America, която препоръчва да се държи под око йената, корейския вон, тайванския долар и малайзийския рингит. CFETS може да включи вона и тайванския долар в нов индекс, когато има официални референтни курсове за тези валути, според Кун Го от Australia & New Zealand Banking Group Ltd.

Последни новини
Още от Анализи