Може ли нещо да спре Фед от вдигане на лихвите

Стивън Уийтинг, главен анализатор Citi Private Bank

Федералният резерв, Вашингтон Photographer: Andrew Harrer/Bloomberg Федералният резерв, Вашингтон Photographer: Andrew Harrer/Bloomberg

Стивън Уийтинг, главен анализатор Citi Private Bank коментира вероятните решения на Фед и последиците от тях в интервю за Дейвид Гура, Bloomberg.

 

В последния си доклад фразата, която използвахте, беше „световният пазар е доста слаб“. Нека разгледаме някои от факторите, преди малко споменах високата доходност, за последната година видяхме много притеснителни неща за кредитния пазар.

В момента се връщаме към голяма част от събитията, които сполетяха пазарите през последната малко повече от година. Действията на Китай да използва валутната кошница, за да девалвира юана, което вече има ефект върху появяващите се пазари.

През последния месец цената за доставка на петрол през следващата година спадна с 15%, което означава продължаващ период на притеснение заради ниските цени за производителите в САЩ и останалия свят, а това е много сериозен ефект върху високо доходния пазар в Съединените щати.

Важното в случая е, че САЩ продължава да отваря нови работни места, много по-бързо отколкото работната сила се увеличава. Вървим към затягане на пазарите на труда и те се опитват да постигнат едно забавяне със затягане на политиката.

 

Трябва много да се внимава с риска,  при всяко по-рисково действие, Фед може да каже „не искаме да рискуваме, засега ще изчакаме с вдигането".

Трудно е това да стане до сряда. По всяка вероятност международната обстановка и данните от трудовия пазар няма успеят да убедят Фед да не вдига лихвата.

 

Какво очаквате да стане на предстоящата среща в сряда, дали ще бъде основно фокусирана върху това дали да се вдигне или не лихвата, колко време ще отделят на това членовете на комисията и какъв подход биха предприели?

Според мен все още се разисква дали изобщо да се направи нещо, но и се полагат огромни усилия, за да не стане това едно действие, което е част от предопределен цикъл. Чували сме гуверньора Джанет Йелън да го казва отново и отново, но това в действителност значи, че пазарите силно ще се колебаят заради идващите икономически данни. Ако обаче Съединените щати устоят, поради натиска, за който говорихме по-рано ще има постепенно затягане на паричната политика и обратното. Така че имаме очаквания за силна волатилност за Фед, дори те да ви кажат да не се притеснявате.

 

Разглеждахме и вашите прогнози и очаквания за следващата година. Видяхме подобна волатилност и през 2015, очаквате ли тя да продължи и през 2016 и какви насоки бихте дали на инвеститорите?

Разбира се, като съвет бих казал, че винаги можем да надценим къде се намираме в това постепенно съзряване и отслабване на основните очаквания. Мислим, че възвращаемостта от риска е намаляла и американският икономически цикъл е навлязъл в самото начало на цикъла на затягане на Фед. В същото време обаче, гледате всички тези неща и нито едно от тях няма да заздрави американската икономика незабавно или световната икономика, където има място за развитие. Но ако погледнете всичките малки пречки, като ЕЦБ, която обеща на пазарите допълнителни стимули, докато други казаха, че това е абсурдно и в крайна сметка се оказваме в този водовъртеж от волатилност.

 

Последно, как се променя понятието за продължителност, от гледна точка на оценките на облигациите инвеститорите се интересуват от продължителността?

Мисля, че те трябва да се притесняват по-малко от продължителността и повече от качеството на кредитите. Най-важното е да вдигнете качеството на портфейла си и да не се тревожите толкова, че дългосрочните облигации ще навредят на портфейла ви.  Повечето неща, които по принцип решават проблема с дългосрочното повишаване на лихвения процент, са добри за риска в портфейла. Така че трябва да се замислите за лошото качество на кредитите и дали това е ясно съсредоточено в петролния пазар, където са най-големите заеми и където виждате върховете и дъната. Като изключим това, мислим, че пазарът е сравнително стабилен, но трябва постепенно да се увеличават качеството на кредитите и капиталовата структура на портфейлите.

 

Последни новини
Още от Анализи