Кои са големите рискове през 2016

Джон Фреър, Bloomberg и Тина Фордъм, главен политически анализатор Citi Group

Хонконг, Китай. 25 август 2015. Photographer: Justin Chin/Bloomberg Хонконг, Китай. 25 август 2015. Photographer: Justin Chin/Bloomberg

Кои фактори ще определят политиките през 2016 според Джон Фреър, Bloomberg и Тина Фордъм, главен политически анализатор Citi Group: кои са рисковете догодина?

 

Какъв е наръчникът на песимиста за 2016? Какво ни казва?

Джон Фреър, Bloomberg:  Светът става все по-непредвидимо и рисково място. Това е правилото, което управлява глобалната политика в голяма част от последните 2-30 години.

Пример за това е милитаризмът на Путин в Източна Европа. Или някои правила, които управляваха еврозоната. С Фед, който утре (в сряда) може да увеличи лихвите, а ние знаем какво следва в следващите години, спасителните планове от няколко години за геополитическия риск си отиват. Политиката стана по-важна за пазарите.

1. Петрол

Това, за което се говори много сега, е спадът на петрола. Пазарът спекулира, че може да падне до 30 долара, дори 20 долара. Изберете цена и ще намерите някой, който я прогнозира.

2. Ислямска държава

Но един от не-интуитивните рискове на 2016 е Ислямска държава. Мнозина се питат какво ще стане, ако ударят петролните инсталации на Саудитска Арабия или Ирак.

Говорихме с хора от разузнаването в Близкия изток - това е една от големите им тревоги.

3. Брексит

Брексит - също тревога. Една от познатите думи за 2016. Големи тревоги за мнозина, с които говорихме.

4. Киберсигурност

Киберсигурност е интересна тревога. Особено какво ще стане, ако хакерите решат да се прицелят към Уолстрийт и Ситито.

 

Рисковете за САЩ

Тина Фордъм, главен политически анализатор Citi Group:  Май ме тревожи повече политическият риск от ниските цени на петрола. И натиска, който оказва върху страните-производителки. Смятам, че трябва да следим Венецуела. Не забравям и натиска върху режимите и риска от нова Арабска пролет.

Политическите рискове са на 25-годишен връх. Има рязко повишение в броя на изборите, масовите протести и оставки на правителства в последните 25г. 55% ръст спрямо предишното десетилетие. Големият въпрос за 2016 е дали това е годината, в която повишаващите се политически рискове, от една страна, и повишаващият се глас на народа, от друга се срещат и стават твърде значими за политиците.

За САЩ това са замразените заплати в реалния сектор и свиващата се средна класа.

Има усещане, че средната класа е под обсада. Напрежението между глобализма и национализма е това, за което говори и Марин льо Пен.

 

Рисковете за Германия

Джон Фреър, Bloomberg: Имаме нежелани последици от геополитически събитие от ранга на бавната имплозия на Сирия. Не сме виждали нищо подобно в Европа след края на Студената война.

Като видите нещо подобно, страна като Сирия как се унищожава отвътре и огромният поток от бежанци - непредсказуемо е как ще свърши. Кой би си помислил, че подобно събитие ще проникне в германската политика?

Тина Фордъм, главен политически анализатор Citi Group: Рискът е дали собствената й партия ще спечели следващите избори. Защото Меркел е популярна в цяла Германия. Християндемократите нямат друг кандидат. Следващият канцлер и правителство ще бъде избран от самите германци, но цяла Европа има нужда от лидер като Меркел.

Затова го посочвам като сериозен риск.

 

Последни новини
Още от Анализи