Как азиатските пазари ще реагират на вдигане на лихвите в САЩ

Коментар на Шери Ан, Bloomberg

Шери Ан от Bloomberg коментира евентуалните ефекти върху азиатските икономики, при положение, че Федералният резерв направи очакваното и повиши лихвите в САЩ на 16 декември. Ето как коментира ситуацията тя:

Китай изглежда като една от най-гъвкавите икономики в Азия. Говорим за последните индустриални и кредитни данни, които показват неочаквани положителни резултати в секторите, които бяха традиционните двигатели на растежа. Освен това добри новини идват и  от секторите, представляващи новите двигатели на растежа. Говорим също и за фундаментални фактори – Китай има нисък външен дълг и три трилиона долара международни валутни резерви. Ръстът на БВП изглежда се стабилизира. Данни на Bloomberg показват, че растежът през ноември се е увеличил до 6,8% на годишна база. Пазарите също изглеждат по-спокойни. Shanghai Composite индексът добави 19% след като достигна дъното си през август. Къде тогава можем да очакваме влияние? Ефект може да има върху валутния курс, вече виждаме, че юанът поевтинява преди срещата на Фед. Китайската валута е на 4-годишно дъно. Властите вече обръщат погледа си към търговскопретегления валутен курс,  забавяйки подготвянето на рамката за освобождаването от долара. Все пак, ако Фед заложи на постепенен темп на вдигане на лихвите, какъвто очакваме в момента, това може да ограничи поскъпването на долара и поевтиняването на юана.

Тъй като за вдигането на лихвите в САЩ, меко казано, се говореше толкова много, не очакваме резки изтичания на капитали от Азия. Все пак по-малките икономики, които зависят силно от финансовите услуги, като Сингапур и Хонконг, могат да бъдат сериозно ударени. Хонконг е силно задлъжнял. Вътрешната му задлъжнялост, заедно с външния дълг към края на миналата година, достигат 446% от БВП. Тайланд също е уязвим, но за разлика от Хонконг тук говорим най-вече за вътрешни фактори, като частното кредитиране, довело до бум на имотния пазар. Това са най-уязвимите икономики в региона в момента и Китай не е сред тях.

 

Последни новини
Още от Анализи