Икономически изводи от данните за инфлацията в САЩ

Инфлацията в САЩ расте с 0,5% на годишна база през ноември

Снимка: Luke Sharrett/Bloomberg Снимка: Luke Sharrett/Bloomberg

Какво трябва да знаете за данните за инфлацията в САЩ, публикувани на 15 декeвмри:

Индекс на потребителските цени (ноември)

•    Нараства с 0,5% спрямо ноември 2015 г. (преди сезонно изглаждане), основният индекс на потребителските цени (CPI) нараства с 2%, което е най-голямото 12-месечно нарастване от 12-месечният период, приключил през декември 2014 г.
•    Непроменен спрямо предходния месец (сезонно изгладен); нараства с 0,2% трети пореден месец като изключим храните и енергията;
•    Цените на услугите се покачват с 2,5% през 12-те месеца до ноември, докато цените на стоките падат с 2,8%

Подробни данни за инфлацията на Бюрото за трудова статистика


Изводът: Инфлацията остава доста под целта на Фед от 2% годишен ръст, пише Bloomberg. Когато данните за декември и януари бъдат публикувани обаче инфлацията може да е много по-близо до 2%, защото индексът на потребителските цени ще бъде сравняван с периоди от година по-рано, които отразяват резкия спад в енергийните разходи. Данните трябва да уверят централните банкери от Фед, които се очаква да вдигнат лихвите на 16 декември, че инфлацията се движи в правилната посока. Данните от Министерството на труда за ноември показват разминаването в растежа в САЩ и останалата част от света. Докато делфационният натиск заради пониженото търсене на суровини ограничава натиска върху цените, силният вътрешен растеж вдига цените на услугите. 

Икономисти като бившия финансов министър на САЩ Лари Самърс и Нориел Рубини предупреждават, че ниската инфлация е един от факторите, които могат да направят погрешно очакваното вдигане на лихвите от страна на Фед на 16 декември. 

 

Последни новини
Още от Анализи