UBS: Късно е за залози за разминаването на политиките на Фед и ЕЦБ

Еврото може би вече достигна дъното си

Джанет Йелън, гуверньор на Фед. Снимка: Andrew Harrer/Bloomberg Джанет Йелън, гуверньор на Фед. Снимка: Andrew Harrer/Bloomberg

Дните, в които инвеститорите трябва да залагат на разминаването в паричните политики на Фед и ЕЦБ, може би са преброени, пише Bloomberg. 
Очаква се Джанет Йелън и Федералния резерв да вдигнат лихвите на 16 декември, докато стимулите на ЕЦБ бяха увеличени. Според Deutsche Bank и UBS обаче финансовите пазари може би вече са прекалили със залозите в подкрепа на раздалечаването на политиките на двете може би най-важни централни банки в света. 

„Ние подчертаваме това, че очакванията са твърде крайни. Пазарът взема предвид при оценките със забележителна увереност пълен цикъл на затягане на паричната политика от страна на Фед и от друга страна условия на рецесия в еврозоната“, каза Темос Фиотакис, съдиректор по лихвите и излседванията на форекс пазара в UBS. 

Ако UBS е права, то тогава еврото е стигнало дъното си на 3 декември, когато се търгуваше при 1,0524 долара за евро. Това беше най-ниското му ниво от април. Deutsche препоръча на инвеститорите да продават 30-годишни немски ДЦК и да купуват техните американски еквиваленти, за да стеснят спреда в доходностите между двата инструмента. 

Възможностите на Фед за вдигане на лихвите са ограничени от ниската инфлация и вероятността така нареченият неутрален лихвен процент да е по-нисък от преди. ЕЦБ от друга страна не може да понижи депозитната лихва още много, а някои нейни представители вече се обявиха против изкупуването на облигации. 

Deutsche прогнозира, че темпът на възстановяване на американската и европейската икономика също ще се приближи. Прогнозите са растежът в САЩ да се забави до 2,1% спрямо 2,4%, докато този в Европа да нарасне от 1,5% до 1,6%. Това ще доведе и до приближаване на нивата на безработицата в двете икономики. 

Други институции като Bank of America обаче продължават да считат разминаването в паричните политики на Фед и ЕЦБ за основен фактор. Майкъл Хансън от Bank of America каза на клиентите си, че „разминаването в политиките ще остане основна тема и през следващата година“. Хансън обаче каза, че по отношение на счетоводните баланси на двете централни банки едва ли ще има големи различия и те ще останат раздути. 

 

 

Последни новини
Още от Анализи