Тревоги след проблемите на Third Avenue

Инвеститорите се тревожат от разпространение на заразата. "Никога няма само една хлебарка"

Дейвид Барс. снимка: Bloomberg Дейвид Барс. снимка: Bloomberg

Големите инвеститори в облигации очакват нова кървава баня за високодоходните фондове след като взаимният фонд на Third Avenue Management замрази тегленията миналата седмица.
Скот Майнърд, главен инвестиционен директор в Гугенхайм Партнърс, предвижда, че от 10 до 15 процента от фондовете в боклукчийски облигации (облигации, които нямат инвестиционен рейтинг и носят по-висок доход - б.р.), като много инвеститори се тревожат за изтеглянето на парите си. Той се присъединява към мениджърите на фондове Джефри Гъндлах, Карл Айкан, Бил Грос и Уилбър Рос в предупрежденията за проблеми.
Рискът е, че това ще има каскаден ефект и ще доведе до нещо по-голямо", заяви Майнърд, чиято компания следи 240 млрд. долара.
Спадащите цени на петрола и останалите суровини удари задлъжнелите производители на фона на очакваното повишение на лихвите от Федералния резерв, което ще задълбочи проблема.
Third Avenue заяви миналата седмица, че ликвидира своя фонд за корпоративен дълг на стойност 788.5 млн. долара и забавя плащанията кеш към инвеститорите, за да избегне по-големи загуби. Stone Lion Capital Partners съобщи, че е задържал плащания от хедж фонд за 400 млн. долара, след като клиентите са поискали да изтеглят твърде много пари.

Главният изпълнителен директор на Third Avenue Дейвид Барс напуска поста от понеделник. Компанията ще бъде управлявана от комитет мениджъри. Lucidus Capital Partners, високодоходен кредитен фонд, основан през 2009 от предишни служители на  Caxton Associates, ликвидира целия си портфейл и планира да върне на инвеститорите 900 млн. долара, които управлява.

Еталонът SPDR Barclays High Yield Bond ETF падна с 2% в петък, най-голям еднодневен спад за четири години и затвори на най-ниско ниво от юли 2009. Много фондове имат по-големи загуби и акциите на повечето високодоходни ETF се търгуваха под стойността на активите им.
Акциите на AdvisorShares Peritus High Yield ETF на стойност 211 млн. долара се понижиха с 4.3%, втория най-зле представящ се високодоходен фонд от 44-те, следени от Bloomberg. Най-тежко пострада ProShares Ultra High Yield ETF, който падна с 5.8% в петък и 16% за годината. Активите на фонда се свиха до едва 2.4 млн. долара.

Айкан критикува високодоходните фондове за това, че дават лесен достъп до рискови залози на неподготвени инвеститори.

За разлика от хедж фондовете, в които парите на инвеститорите са затворени за по-дълъг период, взаимните фондове трябва да дават възможност на клиентите си да изтеглят парите си на дневна база, а ETF дори осигуряват ликвидност и в рамките на деня. Това прави неподходящо да се инвестира в трудни за продажба активи. А кредитният фонд на  Third Avenue много често е купувал по повече от 10% от малки емисии облигации, които не се търгуват често.Той е и най-големият облигационер на фалиралия производител Energy Future Holdings Corp.
Хедж фондове като Stone Lion обикновено имат повече време да реализират печалби, но те също поемат повече риск и често използват заемни средства, за да умножат печалбите си. Ако търговията тръгне зле, този ливъридж ги оставя с по-големи загуби.

Големият въпрос е колко хедж фонда ще банкрутират. 
Гъндлах отговоря в телефонно интервю за Bloomberg - Никога няма само една хлебарка.
Рос, председател на WL Ross Holding Corp. и известен инвеститор в проблемни активи, казва, че Third Avenue и неговият основател Мартин Уитман са жертва на променящия се пазар и регулаторна среда.

Поради [закона] Дод-Франк и друг регулаторен натиск, всички търговски отдели разполагат по-малко капитал и това създава огромна неликвидност и волатилност, коментира той в email. Но според Майкъл Бюканън, заместник главен инвестиционен директор на 446-милиардния Western Asset Management Co. фундаментът на високодоходните фондове е стабилен.

Последни новини
Още от Анализи