Притесненията на BoE за ниската инфлация може би се оправдават

Евтиният петрол не работи в полза на инфлацията

Марк Карни, гуверньор на BoE. Снимка: Chris Ratcliffe/Bloomberg Марк Карни, гуверньор на BoE. Снимка: Chris Ratcliffe/Bloomberg

Притесненията на Английската централна банка по отношение на инфлацията може би вече се оправдават, пише Bloomberg. 

Фючърсите за петрол сорт Брент стигнаха 7-годишно дъно на 11 декември, ден след като гуверньорът на BoE Марк Карни и Комисията по паричната политика казаха, че ниските цени на петрола и слабият ръст в заплатите увеличават риска ръста в ценовото равнище да отнеме по-дълго от очакваното. Данните, които ще излязат през седмицата ще хвърлят повече светлина върху перспективите, като статистическото бюро трябва да публикува данни за потребителските цени и заплатите във Великобритания. 

Докато Фед се готви за първото вдигане на лихвите от 2006 г., притесненията на BoE по отношение на инфлацията показват, че тя остава на известна дистанция от подобен ход. 

Заместник-гуверньорът на BoE за пазарите и банкирането Минуше Пафик каза на 14 декември, че натискът от заплатите все още не е достатъчно силен, за да оправдае вдигане на лихвите и, че тя ще „процедира с предпазливост“ по отношение на момента, в който лихвите да бъдат вдигнати. Тя каза и че ако рисковете за намаляване на инфлацията не се материализират, лихвите могат да бъдеат вдигнати по-бързо, отколкото инвеститорите допускат понастоящем и че следващия ход на BoE по отношение на лихвите вероятно ще е в посока нагоре. 

Данните за инфлацията във Великобритания ще излязат на 15 декември. Прогнозите сочат, че през ноември тя е била в размер на едва 0,1% - далеч под целевото ниво от 2%. Очаква се безработицата да остане на нивото от 5,3%, достигнато през предходния месец и най-ниско от 7 години насам.   

Ниската инфлация е основната причина BoE да остави основната лихва непроменена на ниво от 0,5% с почти пълно единодушие (8 на 1 гласа в Комисията по парична политика).

 

 

Последни новини
Още от Анализи