Краят на президентската мечта на Льо Пен

Реакции на резултатите, обобщени от Каролин Конан, Bloomberg News, Париж

Марин льо Пен, председател на Националния фронт, 23 юни 2015. Париж. Photographer: Christophe Morin/Bloomberg Марин льо Пен, председател на Националния фронт, 23 юни 2015. Париж. Photographer: Christophe Morin/Bloomberg

Каролин Конан, Bloomberg News обобщава от Париж резултатите от втория тур на регионалните избори на 13 декември 2015, в които Националния фронт не спечели нито една провинция. Какъв ще бъде ефектът от резултатите от вота за абмициите на председателя на Националния фронт, Марин Льо Пен за президентските избори през 2017?

 

Това е личен удар срещу Марин Льо Пен, защото въпреки че водеше с много след първия тур на изборите, нейната партия Национален фронт не успя да спечели нито един регион във Франция.

Републиканската партия на бившия президент Никола Саркози спечели в седем региона, включително в най-големия – Парижкият регион, който ще стане десен за първи път от 17 години, а социалистическата партия успя да задържи само 5 региона.

Реакцията на Льо Пен:

"Като утрои броя на регионалните съветници, Националният фронт става първата опозиционна партия с мнозинство в регионалните съвети на Франция", каза Марин Льо Пен, председател на националния фронт.

Реакцията на Валс:

"Днес няма да има облекчение, триумф или поздравително съобщение по случай победата. Няма да триумфираме, защото опасността от крайнодесните далеч не е отминала.

Няма да забравя резултатите от първия тур и резултатите от миналите избори. Наясно съм с отговорността си, нашата и тази на правителството начело с президента на републиката", каза премиерът на Франция, Манюел Валс.

Коментар на Мезоньов:

"Важното е, че повече хора излязоха да гласуват. На първия тур гласуваха едва половината избиратели, а сега бяха повече. Това е опасност, която винаги съществува. Много хора не са чели нейната програма -  национализация, излизане от Европа, като цяло е много крайна", каза Виржини Мезоньов, основател на Maissoneuve Global Advisors.

Коментар на Никел:

"През последните две години най-голямото предизвикателство за Франсоа Оланд беше управлението на изключително разкъсаната централно-дясна коалиция в Народното събрание. Това няма да се промени.

За Никола Саркози това поставя някои доста трудни въпроси за централно-дясната му опозиционна партия.

Въпросът е дали искат да имитират Марин Льо Пен в подготовката за президентските избори през май 2017 или евентуално да предпочетат по-центристки насочен кандидат като Ален Жупе с поглед към това, което стана. Това е от значение на подготовката за втория тур на изборите, както беше нуждата на десницата да получи социалистически гласове, за да победи Националния фронт", каза Карстен Никел Вицепрезидент на Teneo Intelligence.

Последни новини
Още от Анализи