Morgan Stanley: Второ вдигане на лихвите в САЩ през юни

BoJ няма да разхлабва политиката повече

Четан Ахия, главен икономист за Азия в Morgan Stanley говори пред Bloomberg за прогнозите и очакванията си за паричната политика на Фед, Японската централна банка, както и за състоянието на китайската икономика. Той каза, че вдигането на лихвите от страна на Фед на 15-16 декември е сигурно, освен ако не се случи нещо изключително на пазарите в САЩ през следващите два дни. Ахия не очаква действия от страна на Японската централна банка и не ги счита за нужни, а обърна внимание на необходимостта от структурни реформи в страната. Ето какво каза той:

Фед

В настоящия момент изглежда вдигането на лихвите в САЩ е сигурно. Ще е от изключителна важност да се следи развитието на пазарите през следващите два дни. Фед следи условията във финансовата сфера. Има 3 фактора, които влияят на финансовите условия. Първият е случващото се с дълговите пазари и спредовете там. В петък (11 декември б.р.) те започнаха да се разширяват сериозно. На второ място важно е какво се случва с долара. В един от изследователските си доклади, публикувани наскоро, Фед даде признаци, че 15% ръст в търговскопретегления долар означава вдигане на лихвите с 1%. Според този индикатор те вече са вдигнали лихвите с 1%, защото от средата на 2015 г. търговскопретегленият долар поскъпна с 15% в реално измерение. Третият фактор са акциите.  Всички тези три условия ще бъдат следени много внимателно от Фед през следващите два дни. Но освен ако на пазарите в САЩ не се случи нещо изключително през следващите два дни, считаме, че лихвите ще бъдат повишени.

Очакваме второто вдигане на лихвите да стане факт едва през юни. Считаме, че пазарните условия, всички тези 3 фактора, които споменах, вероятно ще изпратят известни притеснителни сигнали. Но още по-важното е, че Фед трудно ще бъде убеден, че инфлацията в САЩ ще достигне целта от 2%, имайки предвид, че понастоящем основната инфлацията се движи около 1,3%, а цените на стоките спадат от 3 години и този спад само се увеличава. Това означава, че останалата част от света все още изпитва трудности и Фед би искал да контролира темпа на вдигане на лихвите спрямо случващото се в останалата част от света.

Япония и BoJ

Перспективите пред японската икономика не са особено обнадеждаващи, но не бих ги нарекъл мрачни. Данните за търговията определено са добри и надхвърлят очакванията. Считаме, че японският потребител е в солидна позиция и потребителите, както и компаниите започват да взимат повече заеми, което е показателно за факта, че дефлационните очаквания са останали в миналото. Затова сме на мнение, че Японската централна банка няма да разхлабва още паричната политика. Данните за вътрешното търсене в Япония продължават да са добри и предизвикателството идва от външни фактори. Нивото на безработицата в Япония е ниско, инфлацията на нетъргуемите стоки също е на добро ниво. Считаме, че японската икономика се намира в позиция, която няма да изисква допълнителни действия в момента.

Мисля, че въпросът се върти около третото перо на Абеномиката (политиката на японския премиер Шиндзо Абе - б.р.). Ако третото перо не даде резултати, очакванията за растежа също трябва да бъдат понижени. В Япония има два основни въпроса. Първият е да се обърне внимание на дефлационния риск, а вторият - потенциалният растеж да бъде вдигнат. Именно тук идва ролята на третото перо на Абеномиката. Мисля, че дефлационният риск беше овладян, затова смятаме, че BoJ не трябва да прави нищо повече. По-високият растеж може да дойде със структурни реформи.

Китай

Стимулите започват да сработват. Съществуват две предизвикателства. Едното е, че има големи обеми обекти за продан на имотния пазар. Слабото представяне на имотния пазар остава извън данните за производството. Второто е, че ситуацията в останалата част от света също не помага на Китай. Китайските износители, особено износителите на суровини, преминаха през сериозни трудности през последните две тримесечия. Имайки предвид негативното влияние от спада във външното потребление и непродадените имоти на имотния пазар, производствените данни вече не дават толкова положителни сигнали. Стимулите обаче работят – продажбите на автомобили и на имоти се възстановиха. Затова сме сред тези, които вярват, че производствените данни ще се подобрят с известно забавяне и с намаляването на материалните запаси.

 

Последни новини
Още от Анализи