Макфарланд очаква още стимули в Япония

Марк Макфарланд, главен икономист Couts&Co

Токио, Япония. 10 декември 2015. Photographer: Tomohiro Ohsumi/Bloomberg Токио, Япония. 10 декември 2015. Photographer: Tomohiro Ohsumi/Bloomberg

Марк Макфарланд, главен икономист на Couts&Co с оценка на здравето на японската икономика в интервю за Енджи Лау от Bloomberg на

 

Изглежда, че Япония се справи с техническата рецесия и отбеляза минимален ръст през четвъртото тримесечие.  Прогнозата и усещането за следващото тримесечие са леко притеснителни, не мислите ли?

Японската централна банка ясно показа, че не се чувства уверена да разхлаби политиката, така че очакваме стимули от централното правителство. Това донякъде предизвика объркване на пазара. Компаниите особено от производствения сектор, в момента изпитват големи трудности. Погледнете китайските цифри от доставките през уикенда – виждате, че слабата световна търговия е засегнала по-голямата част от Азия и тихоокеанския регион и това е една от причините за спада при Tankan.

 

Как Абе ще успее да достигне до 20% растеж за 5 години?

Ще му бъде трудно. Ще му трябват много стимули, но по-важно е да се направят реформи. Той имаше частичен успех с вдигането на заплатите, успя донякъде и с реформите на капиталовите пазари, като върна интереса на хората към тях. Но трябват много по-сериозни реформи на трудовия и фондовия пазар, за да предизвика растеж.

 

Има ли магическо хапче за Япония и какво е то по отношение на тези трудови реформи?

Въпрос е на подобряване на баланса на пазара – освобождаване на пазара на здравеопазването и този на селското стопанство, за да позволи по-ефективни цени, освобождаване на дистрибуционната мрежа и либерализиране на банковия сектор. Всички тези фактори са много важни за набирането на външен капитал в Япония и набирането на много повече скорост зад икономическите реформи.

 

В момента изглежда, че политически те заобикалят всичко останало като социалното подпомагане за възрастни, участието на жените в икономиката и всичко останало. От самото начало всичко се върти около трудовите реформи.

В Япония винаги е имало проблем с прекия интерес и една голяма общност, която не иска да има икономически реформи. Това е ахилесовата пета. Лесно е да се правят реформи  в други сфери, но важното е корпоративните и селскостопанските пазари да станат по-ефективни.

 

Ще успее ли икономиката да стане достатъчно стабилна, за увеличение на данъка върху продажбата през април 2017?

Това е трудно за прогнозиране, има сериозни политически причини за Абе да пропусне това увеличение. Той трябва да бъде преизбран и има сериозни причини слабата световна търговия да не подлежи на данък върху продажбите.

Така че ще трябва да изчакаме и да видим. Със сигурност в дългосрочен план, Япония се нуждае от фискални реформи, но не и в краткосрочен план.

 

Последни новини
Още от Анализи