Икономистите се съмняват в постепенно увеличаване на лихвите в САЩ

Почти половината анкетирани от Bloomberg виждат второто увеличение на лихвите през март

Джанет Йелън и Станли Фишър, Фед. снимка: Andrew Harrer/Bloomberg Джанет Йелън и Станли Фишър, Фед. снимка: Andrew Harrer/Bloomberg
  • Икономистите дадоха на управителя на Федералния резерв Джанет Йелън задача за пресконференцията 16 декември: Да обясни какво означава „постепенно“.

През септември Федералният комитет за операциите на открития пазар прогнозира политика за лихвения процент, включително за декември, която включва четири скока на лихвения процент за година до края на 2018. Това е наполовина по-бавно от последната такава кампания, когато лихвеният процент беше вдиган с четвърт пункт за всяка среща от юни 2004 до пика две години по-късно на 5.25%.

64% от запитаните от Bloomberg News икономисти между 8 и 10 декември казаха, че тримесечните прогнози, които ще бъдат публикувани в сряда, ще покажат по-бавна програма за увеличаване от прогнозите им през септември. Това е по-близко до прогнозата на финансовите пазари, където цените на договори за фючърси за тримесечни евродолари (доларови депозити в банки извън САЩ) показват две увеличения през 2016.

“Има доста различни мнения по въпроса дали Фед е напред или назад по кривата и дали инфлацията ще се върне много бързо,” каза Майкъл Хансън, старши икономист в Bank of America Corp. в Ню Йорк.

Почти всички 91 икономисти в отделното месечно изследване на Bloomberg News мислят, че Фед ще вдигне лихвата с четвърт процент, слагайки край на близо 7-годишен период на почти нулева лихва.

Ако Фед вдигне лихвата в сряда, следващото вдигане най-вероятно ше дойде през март, според най-високата средна вероятност, посочена от 45 анкетирани икономисти.

Йелън каза на срещата на Съвместния икономически комитет на 3 декември, че „постепенното“ вдигане на лихвения процент е свързано с нейното заключение, че така наречената неутрална лихва – която държи предлагането и търсенето в икономиката в равновесие, е твърде ниска.

“Това е фактор, който ни кара да вярваме, че дори да започнем да вдигаме лихвите, тези увеличения ще бъдат постепенни,” каза Йелън в отговор на въпрос на заседанието.

Неутралната или равновесна лихва се променя с времето и през септември от Фед изчислиха, че в дългосрочен план тя ще остане около 3,5% или реално 1,5% като изключим 2% инфлация, което е целта на Фед.

Икономистите в проучването са по-оптимистични - средната им оценка показва равновесната лихва като 2%. Дори така, те очакват номиналния лихвен процент в този цикъл да достигне най-много 3,25%.

Фед прекара цяла година, убеждавайки ни, че това зависи от данните,” каза Раджив Даван, директор на центъра за икономически прогнози в Щатския университет на Джорджия в Атланта. “А второто нещо, което ни казват е, че естественият лихвен процент е по-нисък. Тези две неща биват анализирани.”

За Даван „постепенно“ значи, че Фед ще увеличи за втори път лихвения процент през март и след това ще бездейства до декември след президентските избори в САЩ. Той вижда вдигането на лихвите да бъде до 2% в края на 2017.

Още един компонент от стратегията на Йелън за постепенно затягане е кога ще започне да свива 4,5-трилионния си баланс. 62% от икономистите в изследването казаха, че това няма да стане преди 2017 или по-късно.

Икономистите имаха и различни мнения относно инфлацията. Почти 62% не очакват предпочитания от Фед индекс за инфлацията – базовия ценови индекс на разходите за лично потребление (PCE) да достигне трети пореден месец с резултати от 2% или повече до края на 2017 или по-късно.

При безработица от 5%, малко над определението на Фед за пълна заетост, представянето на инфлацията може да бъде централна тема, която определя скоростта на вдигане на лихвата.

Майкъл Понд, Ръководител на стратегическите проучвания за инфлацията в Barclays Capital Inc. в Ню Йорк каза, че по-ниското тегло в PCE на местата за настаняване и различните измервания на медицинските разходи спрямо Индекса на потребителските цени (традиционния измерител, включително в България – б.р.) и „продължаващата слабост в базисната инфлация“ означават, че индексът няма да достигне до равнището от 2% до третата четвърт на 2017.

Това подкрепя постепенното темпо на увеличаване на лихвения процент на компанията . Barclays прогнозира, че бенчмарковата заемна лихва ще бъде между 1% и 1,25% в края на 2016 и межу 1,75 и 2% в края на 2017 или 0% , ако се вземе предвид инфлацията.

„Очакваме Фед да вдигне лихвените проценти постепенно, защото натискът от инфлацията и очакванията са ниски, и има значителна несигурност около неутралното ниво на реалната лихва по средствата във Федералния резерв“, каза Понд.

 

Последни новини
Още от Анализи