Какво да направи FIFA, за да възстанови бранда

Джефри Шон, главен изпълнителен директор на Starcom Mediavest Group - Югоизточна Азия

Коледна украса пред централата на FIFA в Цюрих. 3 декември 2015. Photographer: Alessandro Della Bella/Bloomberg Коледна украса пред централата на FIFA в Цюрих. 3 декември 2015. Photographer: Alessandro Della Bella/Bloomberg

Какво може да направи FIFA, за да възстанови бранда си? Какво означава присъединяването на Alibaba E-Auto към спонсорите на световната футболна организация? Коментар за Bloomberg на Джефри Шон, главен изпълнителен директор на Starcom Mediavest Group - Югоизточна Азия.


"Моментът за Alibaba е много добре избран. Ако искат да станат голям играч, трябва да се качат на правилната платформа. Alibaba не се чувства преследван от миналото.

Сега Alibaba ще използва FIFA като платформа, вместо FIFA да използва Alibaba като начин да се "очисти".

Отношенията между FIFA и спонсорите са близки и дългогодишни. На фона на събитията от последните шест месеца FIFA трябва да бъде чиста с всички. И да продължи напред като истинска компания - да направи всичко необходимо - одит, изпълнение на задълженията, прозрачност.

Всичко това трябва да бъде изпълнено и хората да го видят. Футболният свят да го види.

След това връзката със спонсорите ще се върне в обичайните си граници.

Загубите, пред които е изправена в момента FIFA, са резултат от това. Футболът е голям бизнес. За да се върне в схемата, тези проблеми с прозрачността трябва да се решат веднага.

Едва след това аудиторията ще се върне.

 

Alibaba направи първата крачка. На нея можем да гледаме като на помощ към FIFA да излезе от ситуацията.

В момента проблемът във футбола не е как да остане популярен спорт. За това спор няма.

FIFA трябва да осигури прозрачни процедури и да покаже на цялата аудитория и на спонсорите, че се е очистила, че обединява футболната общност, вместо да действа на тъмно както преди.

Това, от което има нужда FIFA е ново ръководство. И нови ценности.

Без съмнение FIFA е много успешна организация в последните 20-30 години.

С новите избори в началото на следващата година трябва да се запази някакъв институционален опит, технологична експертиза в управлението на глобалните програми. И същевременно да се покаже на спонсорите и на аудиторията, на футболните фенове по света, че са научили урока си, че са се реформирали.

Бизнесът ще се върне.

Това, което се случи в следващите 6 месеца до една година - особено изчистването на всякакви съмнения във FIFA - ще бъде ключово".

FIFA подписа договор с първия си нов голям спонсор на 8 декември 2015, повече от две години след началото на скандалите за корупция, съобщи АП.

Управляващият орган във футбола обяви 8-годишно партньорство с E-Auto на Alibaba, което започва тази седмица. Alibaba E-Auto е компанията за производство на автомобили на китайския гигант в е-търговия Alibaba Group, най-големият в света онлайн и мобилен търговец.

Тя е първият нов спонсор на FIFA от септември 2013, когато руската държавна компания Газпром подписа договор само за световното по футбол през 2018.

27 от общо 34 спонсорски слота са вакантни за световното през 2018. За първенството в Катар през 2022 има 28 вакантни позиции. Обикновено FIFA продава пакети за по два турнира и досегашните спонсори Visa и McDonalds подновиха миналата година договорите си за 2018-2022, съобщава АП.

Последни новини
Още от Анализи