Къде е председателят на Fosun

Ник Уадамс, Bloomberg News

Милиардерът Гуо Гуанчан, председател на Fosun Group, Ню Йорк, 23 април 2015. Photographer: Michael Nagle/Bloomberg Милиардерът Гуо Гуанчан, председател на Fosun Group, Ню Йорк, 23 април 2015. Photographer: Michael Nagle/Bloomberg

Председателят на Fosun International Гуо Гуанджан е изчезнал, според съобщение в китайското списание Caixin. Ник Уадамс от Bloomberg следи развитието на историята в предаването "On the Move." Уадамс говори с Гай Джонсън, Bloomberg.

Къде отиват тези хора, Ник? Какво се случва с тях?

Това привлича вниманието към управляващата в Китай комунистическа партия, която може да задържа хора и да ги държи без възможност за връзка с тях. Арестите са с цел разследване или в помощ на текущо разследване срещу други заподозрени.

Нямаме повече информация по случая с президента на Fosun, така че е много важно да се поясни, че не знаем какво се е случило с него.

Според списание Caixin/Цайшин той просто е изчезнал.

Според друг източник, той помага в разследването за корупция на бившия заместник-кмет на Шанхай.

В Китай  управляващата комунистическата партия определя законите и може да прави каквото пожелае, когато пожелае.

Трябва да се наблегне на факта, че не знаем какво се е случило с г-н Гуо.

Много пъти се е случвало директори да бъдат отвеждани, за да помогнат с някое разследване. Например през последния месец, трима шефове на финансови брокерски фирми бяха задържани, за да помогнат с разследване, което може да не се отнася специално до тях.

Но ако са част от партията, или срещу неин член се води разследване, тя има право да каже: „Вижте, имате задължение да ни помогнете да разберем какво става“.

След това тези хора може и да бъдат пуснати сякаш нищо не се е случило, а може да им бъдат повдигнати и обвинения.

В крайна сметка обаче те имат задължение да правят точно това, което им се казва".

 

През април Китай публикува Списъка на срама в рамките на подетата борба с корупцията.

 

Последни новини
Още от Анализи