Хюин: Фед ще вдигне лихвите, а през 2016 пак ще ги намали

Сара Хюин, главен икономист за Европа на Standard Chartered Bank

Прогнозата на Сара Хюин, главен икономист за Европа на Standard Chartered Bank за цените на суровините през 2016. Хюин разговаря с Манъс Крани и Анна Едуардс в студиото на Bloomberg в Лондон на 10 декември 2015.

 

Сигурно чувате такива истории, например че имаме срив на суровините и ето какъв е ефектът за компаниите. Какво ще кажете за ефекта върху ръста и прогнозата за 2016?

Не очакваме голям бум в бизнес дейността догодина и очакваме същия ръст, както и през тази. Относно суровините обаче виждаме предлагането как все повече се ограничава от затварянето на мини и проекти в страните, извън ОПЕК. Имаме голям спад в дейността на в областта на добива на петрол и газ в САЩ.

Същевременно търсенето все още налице. В Китай имаме също ръст на вноса. Хората трупат запаси.

Вероятно според нас към края на следващата година подобряване в баланса между търсене и предлагане, при повишение на цените.

Но не очакваме да стане скоро.

 

И всичко това се съчетава с действията на Фед? Какво очаквате от Фед? Този месец ли? И още веднъж догодина? Или да вдигне лихвите сега и догодина да ги намали отново догодина?

Циклите в американската икономика показват, че сме далеч от повишение. Възстановяването започна през юни 2009. Вече сме над средното ниво на възстановяване.

Имаме много силни сигнали за икономиката и затова Фед, според нас ще вдигне лихвите другата седмица.

Но има и признаци за зрялост на икономиката. На пазара на труда, инвестициите, потреблението - всички тези фактори догодина ще се понижат. Бихме могли да се изправим пред негативно тримесечие в САЩ.

Затова смятаме, че другата седмица Фед ще вдигне цените през март. След това ще чака. Инфлацията няма скоро да се възстанови, затова очакваме ново намаление на лихвата по-късно.

 

Последни новини
Още от Анализи