Готови ли са инвеститорите за вдигане на лихвите

Марк Бартън, Bloomberg, Лондон

Марк Бартън, Bloomberg TV Лондон, 7 декември 2015. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria Марк Бартън, Bloomberg TV Лондон, 7 декември 2015. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Коментар от Лондон на Марк Бартън от Bloomberg на готовността на инвеститорите за вдигане на лихвите от Фед. Марк Бартън прави анализа си на 7 декември 2015.

 

"Цената на акциите в Европа се повишиха след най-големия седмичен спад от август. Усещането е, че американската икономика е достатъчно силна, за да издържи скок в лихвения процент следващата седмица. Това се случва след като доклада за работните места показа, че през миналия месец са били добавени 211 000 позиции. Цифрата за предния месец също беше преразгледана. 

Нека погледнем към еврото срещу долара, след като Марио Драги защити мерките на ЕЦБ от миналия четвъртък. Той говори в Ню Йорк в петък вечерта миналата седмица. Това е тридневна графика – знаете какво стана миналия четвъртък – най-големият скок на еврото за последните 6 години и оттогава спада постоянно. За тези 3 дни е нагоре с 1,9%.

Драги защити мерките си в петък, като каза:

„Пакетът от четвъртък трябваше да отговори на очакванията на пазара“, но подчерта, че ЕЦБ е готова да направи повече, ако се налага".

Но да се върнем на страната на долара – силният долар е една от причините Фед да се въздържа от вдигане на лихвения процент, защото прави американските компании по-малко конкурентоспособни на международния пазар и намалява цената на вносните стоки. Инструментът, който следим за долара тук в Bloomberg – доларовият индекс на Bloomberg регистрира най-големият спад от 2 години, което прави малко по-лесно вдигането на лихвения процент от Фед следващата седмица.

Каква среща от ОПЕК  в петък! Това е графика, която показва цените до януари 2015 – петролът се задържа под 40$ за барел. ОПЕК е мъртва – това е мнението на един петролен анализатор, след като картела не пожела да ограничи производството, за да контролира цената.

Както знаете, ОПЕК ще продължи да произвежда същото количество, което в момента е около 31.5 млн. барела на ден, след като таванът от 30 млн. барела на ден беше изоставен като твърде рестриктивен.

Това ограничение беше в сила почти постоянно от 1982 година насам. Цената на петрола от миналогодишната среща през ноември се срина с 37%. Ключовото ниво, което трябва да следим в момента е това, достигнато на 24 август от 38.24. Това беше цената, когато пазарът затвори – най-ниската от 6  години насам.

Вижте и акциите на Electrolux. Най-големият спад на акции в Европа днес. Това е едногодишна графика. През февруари, акциите им достигнаха своят исторически връх, но вижте как се справят от тогава и погледнете ги днес – сриват се до най-ниското си ниво от 4 години. 

Това е след като General Electric отказа да им продаде своят бизнес с домакински уреди. Сделката беше обявена за първи път през септември миналата година, но не успя да получи одобрение от комисията за защита на конкуренцията, поради притеснения, че комбинираната компания заедно с Whirlpool, ще доминира пазара за кухненски уреди в Америка.

Това щеше да е огромна сделка за Electrolux, искаха да увеличат мащаба си на ключовия американски пазар, но огромен спад днес – акциите са надолу с 15%".

 

Последни новини
Още от Пазари