Колко бързо Иран ще увеличи производството

Абхишек Дешпанде, анализатор от Natixis

Седалището на ОПЕК във Виена. hoto: Mark H. Milstein/Bloomberg News Седалището на ОПЕК във Виена. hoto: Mark H. Milstein/Bloomberg News

Абхишек Дешпанде, анализатор от Natixis прогнозира бързо навлизане на Иран на петролния пазар. Дешпанде разговаря с Райън Чилкот от Bloomberg преди заседанието на ОПЕК във Виена, Австрия на 4 декември 2015.

 

Дали пазарът очаква иранския пазар да дойде по-рано, отколкото ще се случи?

Да, Иран трябва да прави полезни сделки. Сега цените на петрола са ниски. Петролните компании намаляват капиталовите си разходи. Трябва да решат къде отиват, в кои петролни полета инвестират и очевидно търсят най-печелившите сделки.

В Близкия изток в момента няма точно печеливши сделки, като имаме предвид геополитическия риск в страните около Иран.

Самият Иран не е такъв проблем, като Ирак или другите страни. Иран обаче трябва да излезе на пазара и да предложи големи сделки.

Ето какво мисли Техеран:

 

"Ако се върнем на пазара, ако се върнем напълно, ние сме готови да обсъдим участието с членовете на ОПЕК за установяване на нов таван, на национален таван", каза Биджан Намдар Зангане, министър на петрола на Иран
.

 

Тук ключовата фраза беше "след като напълно се върнем на пазара, тогава ще мислим за ограничение на производството". Това не е точно това, което имаха предвид саудитците. Как ще коментирате целия този разговор: "ще намалим, ако".

Саудитците явно са знаели, че иранците ще поискат това. Че ще го поискат, след като постигнат целта си, таргета си отпреди санкциите. Това е най-малкото, което ще искат, преди да започнат да намаляват.

Саудитците нереалистично очакват, или може би вече знаят, че тези страни няма засега да ограничават производството. И по-скоро биха запазили пазарната си стратегия и да изтласкат маржовете на другите производители.

 

Знаем, че няма днес няма да има ограничение на производството. Какво би раздвижило петролния пазар?

Ако видим вдигане на тавана, поради включването на Индонезия, а също и на Иран - като приемем, че двете страни ще добавят още петрол - това потенциално би свалило цената.

 

Последни новини
Още от Пазари