Qualcomm даде лиценз на Xiaomi

Коментар на Йън Кинг от Bloomberg Сан Франциско

Mi 4i с процесор на Snapdragon на Qualcomm Inc. Photographer: Lam Yik Fei/Bloomberg Mi 4i с процесор на Snapdragon на Qualcomm Inc. Photographer: Lam Yik Fei/Bloomberg

Базираната в Сан Диего Qualcomm подписа патентния договор с Xiaomi Corp, един от най-големите производители на смартфони в Китай.

Qualcomm получава над половината от печалбата си от лизензиране на патенти, а клиентите му в Китай донесоха над половината от приходите на компанията през фискалната година, приключила през септември.

Сделката с Xiaomi последва съобщението за договори с китайските Huawei Technologies, TCL Comminication Technology Holdings и ZTE Corp. Qualcomm е в преговори с Lenovo Group от един месец.

Коментар на Йън Кинг от Bloomberg Сан Франциско и Енджи Лау от Bloomberg Хонконг на 3 декември 2015.

 

Защо тази сделка е толкова важна?

Защото това е най-печелившият бизнес на Qualcomm, бизнес носи много кеш за компанията и това стига чак до бизнеса с чипове. Това държи компанията една крачка пред останалите като Intel, които се опитват да се появят на пазара с нови технологии,  но Qualcomm печели надпреварата именно защото има много пари от този бизнес. Китайските компании не са си изплащали дълга и с този договор това може би ще стане по-лесно.

 

Споразумението с китайското правителство стана още през февруари, нали така? Защо компанията не е успяла да разреши проблема досега?

Много  правилно, точно това дърпа дяловете на компанията назад. Казаха, че всичко е решено още през февруари, че са готови да подпишат тези споразумения, а миналото тримесечие казаха, че всичко това е доста трудно, "срещаме доста трудни преговори", "китайските компании не са извършвали някои от плащанията".

Както разбррахме от готовия анализ, от Lenovo все още не са се изплатили напълно, все още се бавят с преговорите.

Qualcomm не се справят толкова бързо, колкото би трябвало с подписването на тези договори и подсигуряване вливането на тези пари. 

 

Но проблемът не е само в Китай и юана, нали така? Проблеми има също така и в Европа

Точно така, европейците  заявиха, че ще предприемат разследване на бизнес практиката на Qualcomm, както си спомняме корейците казаха нещо подобно. Общо взето Qualcomm е изправен пред такива разследвания от цял сват и като цяло има навика да се справя с тях доста добре, накрая винаги печели, но все пак не е полезно такива разследвания да се случват постоянно и нещата да се влошават в последния момент преди да се подобрят значително.

 

Последни новини
Още от Акценти