Икономистите понижават очакванията си за ръста в САЩ

Общоприетата прогноза е за ръст от 2,5% през 2016 г.

Производство на вълна в САЩ. Снимка: Luke Sharrett/Bloomberg Производство на вълна в САЩ. Снимка: Luke Sharrett/Bloomberg

С всеки изминал ден очакванията за растежа на американската икономика се понижават. Някои прогнози, като тази на Citigroup, че през 2016 г. е по-вероятно в САЩ да има рецесия, отколкото да няма, се открояват с песимичността си. Като цяло обаче прогнозите за растежа в САЩ се понижават.
Общоприетата прогноза за ръста на американската икономика вече падна до границата от 2,5% спрямо 2,8% през август. През 2013 г. и 2014 г. това не се случи. 

Някои икономист намират и причини за оптимизъм в това. „Една причина, поради която трябва да сме по-оптимистични за следващата година, е, че всички понижават прогнозите си за 2016 г. Това означава, че летвата, която БВП на САЩ трябва да прескочи, за да изненада положително, не е толкова висока“, каза Нийл Дюта, главен икономист за САЩ в Renaissance Macro. 

Трудно е за се изтъкне причина за серията песимистични прогнози, макар че силният долар и недостатъчният световен растеж оказват негативно влияние на износа на САЩ. Икономистите започнаха да понижават прогнозите си за американската икономика през август, когато девалвацията на юана донесе притеснения, свързани с китайската икономика. 

Изглежда американската икономика използва трик, който компаниите в страната използват – а именно да понижи очакванията, за да предизвика позитивна пазарна реакция, когато резултатите надхвърлят понижените очаквания. 

От Люк Кава, Bloomberg

 

Последни новини
Още от Анализи