Стратези от Citigroup с предупреждение за икономиката на САЩ

Внимавайте за обърната крива на доходността

Вилем Бюйтер, главен икономист на Citigroup. Снимка: Kerem Uzel/Bloomberg Вилем Бюйтер, главен икономист на Citigroup. Снимка: Kerem Uzel/Bloomberg

Настроението в компанията за банкови и финансови услуги Citigroup не е коледно, поне що се отнася до прогнозите за световната икономика и САЩ. Според основния сценарий на главния икономист на финансовата компания Вилем Бюйтер световната икономика ще е в рецесия през 2016 г. Според лихвените стратези на банката за Групата на десетте (Г-10), най-надеждният предвестник на икономически спад ще се появи в САЩ. 

„Обръщането на кривата на доходността вероятно ще дойде по-бързо, отколкото смятат повечето“, пише екипът, воден от Харвиндър Сиан, директор за лихвената стратегия на банката за Групата на десетте, имайки предвид наклона на кривата на доходността на американските държавни облигации с различен матуритет.

Кривите на доходността обикновено са с наклон нагоре, което показва, че рискът от отдаването на по-дългосрочен заем е по-висок, както и че има очаквания, че лихвените проценти, заложени от централната банка, ще са по-високи в бъдеще. Обърнатите криви на доходността (с наклон надолу), подсказват, че пазарните участници смятат, че паричната политика е затегната, което ще доведе до забавяне на икономиката и до монетарни стимули под формата на понижения на лихвите от страна на централната банка. 

В исторически план обърната крива на доходността предхожда рецесии в САЩ. Именно такава крива на доходността очакват от Citigroup скоро. С две думи стратезите от Citigroup смятат, че американската икономика ще стане жертва на собствения си успех, защото ако безработицата продължи да пада със същите темпове, тя ще падне под 4% до края на 2016 г., което ще принуди Фед да вдигне лихвите агресивно заради затягането на пазара на труда и инфлационния натиск. 

Спредът между доходностите по 10-годишните американски ДЦК и 2-годишните американски ДЦК е по-висок спрямо средния исторически, което показва, че очакванията за обръщане на кривата на доходността може и да са прибързани. Въпреки това екипът от стратези определя 65% вероятност американската икономика да влезе в рецесия през 2016 г.

Екипът от икономисти на банката за САЩ обаче е на друго мнение и прогнозира траектория на растежа на БВП от 2,5% на годишна база за следващите 3 години. 

От Люк Кава, Bloomberg

 

 

Последни новини
Още от Анализи