Какво следва за Иран

Коментар от Тел Авив на Елиът Готкин, Bloomberg

Читгар Парк, Техеран, Иран, 25 ноември 2015. Photographer: Simon Dawson/Bloomberg Читгар Парк, Техеран, Иран, 25 ноември 2015. Photographer: Simon Dawson/Bloomberg

Коментар от Тел Авив на Елиът Готкин, Bloomberg на доклада на Международната агенция за атомна енергия и последиците за Иран. Елиът Готкин разговаря от Тел Авив с Гай Джонсън от студиото на Bloomberg в Лондон на 2 декемвир 2015.

 

Беше ли сътрудничеството на Иран с Международната агенция за атомна енергия ключово изискване от тези, които стоят от другата страна на масата? Една от санкциите беше вдигната, но това не стана без напрежение, особено от френска страна.

 

Съдействието на инспекторите от Международната агенция за атомна енергия за този доклад, който се пише 12 години беше ключово изискване. Това бе част от сделката, сключена между Иран и световните сили. Самото съдържание на доклада на агенция, който очакваме по-късно през деня, е от по-малко значение за вдигането или невдигането на санкциите.

Въпреки това, съдържанието ще бъде внимателно обсъдено както от Иран, така и от световните сили.

И двете страни ще търсят оправдание за политиката си през последните години.

Иран, който досега отказваше да признае какъвто и да е военен аспект на ядрената си програма и обвиняваше инспекторите от Международната агенция за атомна енергия, че събират данни за западните разузнавателни агенции и разбира се световните сили водени от САЩ. Според Иран САЩ търсят оправдание за санкциите.

Има възможности и двете страни да са разочаровани, или да се почувстват оправдани.

Миналата седмица генералният директор на Международната агенция за атомна енергия Юкия Амано каза, че няма да е черно или бяло, а по-скоро като пъзел. Вече имаме всички парчета, а аз имам по-ясна представа за цялата ситуация. Както казах, Гай, надяваме се по-късно днес да имаме този доклад, върху който се работи от 12 години.

 

След като приключим с това важно събитие, какво следва? Иран трябва да продължи да не развива ядрената си програма. Това ще стигне ли за вдигане на санкциите?

Да, те имат 8000 кг високообогатен уран, от който трябва да се отърват. Трябва да изключат ядрото на реактора за тежка вода близо до Арак и да продължат да разглобяват тези центрофуги, които помагат за извличане на урана.

С настоящото темпо, това ще приключи до средата на януари, когато банковите и по-важно петролните санкции ще могат бъдат вдигнати.

Без съмнение, това ще се коментира от ОПЕК следващата седмица във Виена.

 

Последни новини
Още от Новини