Перспективите пред австралийската икономика

Коментар на Пол Дейлс, главен икономист за Австралия и Нова Зеландия в Capital Economics

Австралийски долари. Снимка: Carla Gottgens/Bloomberg Австралийски долари. Снимка: Carla Gottgens/Bloomberg

Поевтиняването на суровините и спадът в инвестициите в Австралия са сред основните фактори, които влияят негативно на австралийската икономика. Главният икономист за Австралия и Нова Зеландия в компанията за макроикономически изследвания и анализи Capital Economics Пол Дейлс коментира пред Bloomberg перспективите пред австралийската икономика в контекста на трудностите, пред които е изправена тя и предизвикателствата, идващи от международната икономическа среда. Ето какво каза той:

Австралийската централна банка

Мисля, че решението на Австралийската централна банка (RBA) до голяма степен е ясно – през декември няма да има промяна на лихвите, каза Дейлс по отношение на решението на RBA, което се очаква след срещата на 1 декември . Бъдещето обаче е нещо различно. Причината RBA да остави лихвите непроменени на срещата през тази седмица е, че последните икономически данни бяха сравнително силни.  Подозирам, че това ще бъде показано и в данните за БВП на страната за 3тото тримесечие, които ще бъдат публикувани в сряда (2 декември). Възможно е австралийската икономика да е отбелязала ръст от над 0,7% спрямо второто тримесечие на годината, което беше много разочароващо с ръст от 0,2%. Основното послание е, че цялостният ефект върху австралийската икономика от резкия спад в цените на суровините  от миналата година, тази година и последните седмици, все още не е почувстван. Мисля, че в началото на следващата година понижения на лихвените проценти отново ще стоят на дневен ред за Австралийската централна банка. В крайна сметка основният лихвен процент в Австралия ще бъде понижен до 1,5% по някое време през следващата година, прогнозира Дейлс.

БВП, износ, инвестиции

Положението на австралийската икономика не е цветущо. Мисля, че данните за БВП, които ще бъдат публикувани на 2 декември, ще изглеждат добре, но по-задълбочен преглед  ще покаже, че има признаци и причини за притеснения. Причината за това, че данните изглеждат добре, е, че нетният износ вероятно е вдигнал значително растежа през третото тримесечие, отчасти заради по-слабия австралийски долар. От друга страна обаче това ще скрие по-дългосрочните ефекти от резкия спад в инвестициите, който отчасти е свързан с края на бума в миннодобивния сектор.

По-тревожното е, че няма признаци, че инвестициите извън миннодобивния сектор започват да запълват празнината, оставена от спада на инвестициите в него. Мисля, че това ще се отрази на данните за БВП на Австралия през следващата година. Честно казано какво ще се случи след това е по-важно и прогнозата на Capital Economics е, че продължаващото слабо представяне на инвестициите ще позволи на австралийската икономика да нарасне с едва 2% през следващата година. Това е доста под прогнозата на Австралийската централна банка  и наистина оправдава прогнозата ни лихвите в Австралия да паднат с повече от очакваното съответно австралийският долар може да поевтинее спрямо щатския долар до ниво от около 65 цента за австралийски долар през следващата година, ако не и повече.

Китай

В Capital Economics сме сравнително позитивни за Китай. Без съмнение растеж от 8%, може би дори 7%, остава далеч в миналото и измерителят, който Capital Economics компилира за активността в Китай, беше един от първите, които го показаха. Въпреки че растежът се забави сравнително рязко по-рано през годината, последните индикатори са по-положителни и смятаме че растежът започва да се стабилизира докато икономиката започва да усеща влиянието на стимулите. Няма да сме изненадани, ако данните за индекса на производствената активност, които ще бъдат публикувани на 1 декември, са малко по-добри от очакваните. Смятаме, че през следващите 6 до 12 месеца китайската икономика ще се представи по-добре отколкото повечето очакват. Това не означава, че представянето ѝ ще е изключително, но просто считаме, че очакванията за Китай са прекалено песимистични без това да е оправдано.

 

Последни новини
Още от Анализи