Citigroup: Моделът на растеж на развиващите се пазари е „разбит“

Основните рискове пред развиващите се пазари са Фед и Китай

Вилем Бюйтер, главен икономист на Citigroup. Снимка: Kerem Uzel/Bloomberg Вилем Бюйтер, главен икономист на Citigroup. Снимка: Kerem Uzel/Bloomberg

Стратезите в Goldman Sachs и Bank of America прогнозираха, че развиващите се пазари ще тръгнат нагоре. Citigroup обаче е на друго мнение. 
Главният икономист на компанията за финансови услуги Вилем Бюйтер казва в съобщение, че е невъзможно да се твърди, че трудностите пред развиващите се пазари за преминали заради два главни риска. Първият е вдигане на лихвите от страна на Фед, което се очаква да се случи през декември. Подобен ход вероятно ще доведе до изтичане на капитали от развиващите се пазари. 

„По-високите лихви в САЩ все още заплашват капиталовите потоци към развиващите се пазари, най-вече защото част от „излишните“ притоци на капитали към тези пазари през последните 5 години имат цикличен характер и са уязвими на вдигане на лихвите в САЩ“, пише Бюйтер. 

Той изчислява, че притоците на инвестиции в облигации на развиващите се пазари са „над тренда“ откакто Фед започна да разхлабва паричната политика през 2008 г. Това поставя около 300 млрд. долара дълг под заплаха, когато централните банки започнат да нормализират паричната политика. 

Вторият риск е Китай. Както и други, Бюйтер вижда потенциалната девалвация на юана като основен риск за следващата година. „Китайските наличности на резерви може да не са достатъчни, за да подкрепят сериозни изтичания на капитали и ако в резултат на това юанът трябва да поевтинее – дори контролирано – апетитът за риск към развиващите се пазари ще бъде повлиян негативно: по-слабият юан представлява негативен шок за конкурентоспособността на развиващите се пазари“, каза той. 

Според Бюйтнер външната среда е била изключително благоприятна за развиващите се пазари между 2002 г. и 2013 г. заради продължителния движен от инвестициите растеж в Китай и силен среден ръст на международната търговия. Тези благоприятни фактори обаче едва ли ще са налице в бъдеще и това трябва да доведе до преоценка на очакванията за растежа на развиващите се пазари. 

От Джули Верадж, Bloomberg

 

Последни новини
Още от Анализи